Inrikes.

2019-10-10 11:43
Alice Bah Kuhnke, MP, säger att Stefan Löfvens utspel inte speglar regeringens politik. Foto: Jonas Ekströmer
Alice Bah Kuhnke, MP, säger att Stefan Löfvens utspel inte speglar regeringens politik.
Puffetikett
Dagens ETC

Miljöpartister till attack mot Löfvens flyktingutspel

Stefan Löfven vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Det meddelade statsministern på tisdagen. Det har fått flera högt uppsatta miljöpartister att gå i taket.

”Som om det istället för människor i nöd handlade om välja och vraka bland grejer på en loppis,” skriver Alice Bah Kuhnke på Instagram.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var under ett besök i Malmö som Stefan Löfven sade att Sverige har tagit ett oproportionerligt stort ansvar för EU:s asylmottagande och att andelen av asylmottagandet Sverige har ansvar för borde motsvara andelen av EU:s befolkning som bor i Sverige. Med förra årets siffror skulle det betyda ett nästan halverat mottagande.

Miljöpartister rasar

Löfvens uttalande har mötts av kritik från flera högt uppsatta politiker i Miljöpartiet. En av dem är EU-parlamentsledamoten Alice Bah Kuhnke, som på Instagram reagerar mot att det kommer samtidigt som Turkiet attackerar norra Syrien:

”Inte av en slump utan för att fler människor på flykt innebär att fler människor kommer att behöva vår hjälp, går statsministern i ett av världens rikaste länder ut med en retorik från högern och säger ’Vi ska inte ha fler flyktingar vi ska ha färre’. Som om det istället för människor i nöd handlade om välja och vraka bland grejer på en loppis.” Hon fortsätter: ”Så vad gör vi miljöpartister? Vi gör motstånd med allt vi har. Vi gör det svårare för S att genomföra den politik de egentligen vill driva. Det är vi skyldiga de som röstade på oss.”

Bah Kuhnke: Speglar inte regeringen

Till Dagens ETC skriver Bah Kuhnke i ett mejl att Löfvens uttalande inte speglar regeringens politik.

– Stefan Löfven uttalade sig som partiledare, om S politik. Regeringen har en annan hållning och frågan är inte uppe på regeringens bord överhuvudtaget. Regeringen driver, tack vare Miljöpartiet, en politik som värnar asylrätten och ger skydd undan förföljelse.

Två procent av EU:s folkmängd

Med tio miljoner invånare utgör Sverige ungefär två procent av EU:s folkmängd. 2018 gav Migrationsverket bifall till 11 217 asylansökningar, motsvarande ungefär 3,6 procent av de beviljade asylansökningarna i EU samma år. Det skriver Sydsvenskan.