Hoppa till innehållet

Utnyttjad på jobbet

Migrationsverket vacklar om regeltolkning i Ahidul Khans fall

Ahidul Khan tvingades arbeta 13 timmar om dagen och ge tillbaka stora delar av lönen till sin förra arbetsgivare, en indisk restaurangkedja i Stockholm.

Ahidul Khan tvingades arbeta 13 timmar om dagen och ge tillbaka stora delar av lönen till sin förra arbetsgivare, en indisk restaurangkedja i Stockholm.

Bild: Zanna Nordqvist, Adam Wrafter/SvD/TT (montage)

Dagens ETC.

Ahidul Khan nekas nytt arbetstillstånd för att hans förra arbetsgivare fuskade och utnyttjade honom. När Dagens ETC frågar Migrationsverket om regeltolkningen ger de ett tydlig motsatt besked. Men när de konfronteras med Ahidul Khans beslut kan de först inte längre kommentera och ger sedan plötsligt nya regeltolkningar.

Många arbetskraftsinvandrare som utnyttjas vågar inte berätta om det av rädsla för att bli utvisad. Och rädslan är befogad. Om Migrationsverket upptäcker avvikande villkor är det skäl för återkallat arbetstillstånd och utvisning. Även den som byter jobb och ansöker om ett nytt tillstånd får avslag om den förra perioden inte levt upp till villkoren. Det gynnar arbetslivskriminella och utnyttjande arbetsgivare, enligt både migrationsrättsexperter och fackliga. Det var även något som lyftes av den förra regeringen när de föreslog den ändring av Utlänningslagen som trädde i kraft i juni 2022. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00