Inrikes.

2020-12-21 08:23
 • Innan Albin fick diagnosen ME jobbade han som kvantitativ analytiker, och programmerade  finansmatte och tränade mycket på fritiden. ”Nu kan jag knappt ta promenader”, berättar han. Bild: Sofie Axelsson
  Innan Albin fick diagnosen ME jobbade han som kvantitativ analytiker, och programmerade finansmatte och tränade mycket på fritiden. ”Nu kan jag knappt ta promenader”, berättar han.
 • Albin och Lotta köpte en kattunge efter att de vann i förvaltningsrätten i september. ”Barnen har velat ha ett husdjur länge, vi har sagt att det går inte, vi kan inte ha det ansvaret, men sen när vi vann så tog det 30 sekunder tills vi sa ”katt”. Bild: Sofie Axelsson
  Albin och Lotta köpte en kattunge efter att de vann i förvaltningsrätten i september. ”Barnen har velat ha ett husdjur länge, vi har sagt att det går inte, vi kan inte ha det ansvaret, men sen när vi vann så tog det 30 sekunder tills vi sa ”katt”.
 • Den lilla energi som Albin kunde ha lagt på rehabilitering har i två års tid gått åt till att övertyga Försäkringskassan om att han är sjuk. Bild: Sofie Axelsson
  Den lilla energi som Albin kunde ha lagt på rehabilitering har i två års tid gått åt till att övertyga Försäkringskassan om att han är sjuk. 
 • Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Bild: Henrik Montgomery/TT
  Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). 
Puffetikett
Dagens ETC

ME-sjuka Albin fick rätt i domstol – nekas ändå sjukpenning

De har fått rätt i domstol. Ändå fortsätter Försäkringskassan ge ME-sjuka Albin avslag. Nu hotar indragen sjukpenning.

”Min tid går nu ut på att jaga folk på Försäkringskassan. De har tagit det liv jag hade kvar, förstört det och fortsätter förstöra utan någon som helst laglig grund, säger Albin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det går inte att se på Albin att han är sjuk. Att han sover flera timmar på dagen. Att han går och lägger sig sent så att han kan vakna efter att barnen och sambon Lotta har gått hemifrån för att slippa ljuden som förvärrar hans tillstånd. Att han försämras av varje ansträngning.

Albin diagnostiserades med ME/CFS i somras men har haft en utmattningsdiagnos sedan 2014. Båda är så kallade kriteriediagnoser, som kräver att läkaren gör en helhetsbedömning utifrån patientens egna upplevelser.

Tidigare år har han kunnat satsa på vissa aktiviteter för att  de ändå är värda kraschen som följer, som en lunch med en kompis eller att umgås med familjen ett par timmar på helgen. Men 2018 förändrades det. Den lilla energi som Albin kunde ha lagt på rehabilitering har i två års tid gått åt till att övertyga Försäkringskassan om att han är sjuk.

– Jag har träffat kanske fyra personer under detta år och det är inte på grund av pandemin. En stor del av min tid går nu ut på att jaga folk på Försäkringskassan. De har tagit det liv jag hade kvar, förstört det och fortsätter förstöra utan någon som helst laglig grund, säger Albin.

Kravet på observerbara fynd

I lägenheten i Stockholmsförorten är det julpyntat, Lotta ursäktar klädhögarna på golven och säger att det är hon som jobbar, sköter matlagning, hämtar på skolan, och inte alltid hinner städa. Sedan Albin blev sjuk har hon också tagit ett stort ansvar för att driva processen mot Försäkringskassan. När vi sätter oss i köket är det som att en propp dras ut, orden forsar fram och beskriver hur en myndighet som har skyldighet att vara saklig, opartisk och följa rättspraxis, gång på gång gör motsatsen.

– Det började med en aktivitetsförmågeutredning, ett verktyg som de tagit fram själva. Det mäter basala förmågor där det ingår ett begåvningstest och fystest, kan du gå i sex minuter har man enligt testet ingen nedsättning, säger Lotta.

Albins läkare är tydlig med att han är för sjuk för att arbeta och läkaren som utreder på uppdrag av Försäkringskassan bekräftar Albins aktivitetsbegränsningar. Men handläggaren på Försäkringskassan lägger endast märke till testet som inte visar några observerbara fynd om nedsättningar.

– Vi bad Försäkringskassan kontakta den utredande läkaren, även min läkare bad dem göra det, men det valde de att inte göra, säger Albin.

Istället ges ett uttalande från en av Försäkringskassans medicinska rådgivare som direkt motsäger undersökningen.

– Den medicinska rådgivaren påstår att det inte finns samband mellan diagnos och funktionsnedsättningarna. I utredningen har läkaren däremot skrivit: ”det finns ett samband mellan diagnos och funktionsnedsättningar”, säger Lotta.

Bryter lagen

Albin och Lotta frågar handläggaren om hur detta kan vara möjligt men får inga svar.

Mardrömmen fortsätter, ärende efter ärende. Albin och Lotta överklagar och hänvisar till likabehandlingslagen och tidigare domar i kammarrätten som visar att undersökningsfynd aldrig kan krävas vid de sjukdomar där man inte objektivt kan verifiera besvären.

De får till slut rätt i förvaltningsdomstolen.

– Försäkringskassan, domstolen och vi är alltså överens om att Albins arbetsförmåga är nedsatt för perioden innan. Men på samma underlag säger nästa handläggare att det saknas undersökningsfynd, säger Lotta.

Konsekvent har Försäkringskassan sedan 2018 också valt ut de stycken som berättar att Albin är vältalig, vårdad och att han inte är suicidal men utelämnar det i underlaget som bekräftar sjukdomsbilden.

”Andra ännu sjukare”

Albin har nu fått rätt i totalt fem ärenden och har två pågående ärenden som Försäkringskassan sagt att de kommer avslå.

– Vi är så trötta på processen. Att leva med en osäkerhet kring om vi kommer kunna försörja oss är ett riktigt hot. Blir han av med sjukpenningen kommer a-kassan ta slut, då får jag försörja honom. Det är så kafka-artat, och det hotet går inte att koppla bort, säger Lotta.

Stressen har gjort att även Lotta blev sjukskriven för utmattning i mars men arbetar på 75 procent igen. Samtidigt påpekar båda att de är resursstarka. De har vana av att läsa myndighetstexter, vänner som är jurister, pengar att betala domstolskostnader, en bra läkare och de är två.

– Det finns de som är ännu sjukare, ensamma, och som inte har ett socialt nätverk, då är man rökt, de är många som inte orkar överklaga, då blir man utförsäkrad, säger Lotta.

Myalgisk encefalomyelit/Chronic Fatigue Syndrome

ME/CFS är en kronisk och komplex multisystemsjukdom som påverkar nervsystem, immunförsvar och energiproduktion. Orsakerna bakom sjukdomen är okända men för 75-80 procent börjar sjukdomen i samband med en infektion. I Sverige tros cirka 40 000 personer lida av sjukdomen. En av tio lyckas återhämta sig. Prognosen för ungas återhämtning är högre än för de som drabbas i medelåldern eller i högre åldrar.