Amnesty.

2015-08-12 11:36

”Måste tyvärr säga upp mitt medlemskap”

Många upprörda röster höjs efter att Amnesty röstat ja till legalisering av sexköp. Och flera väljer nu att lämna organisationen.
– Det här är hemskt upprörande och jag funderar på att gå ur, säger Claes Borgström till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Raseri mot Amnesty: "Beslutet är bisarrt", Medlemmarna lämnar Amnesty, Amnesty riskerar sitt existensberättigande.

 

Bild: Kalle Larsson

Rossana Dinamarca, riksdagsledamot, Vänsterpartiet (V)

– Jag tycker det är otroligt olyckligt. Det här urholkar trovärdigheten för Amnesty. Att legalisera sexköp är att gå i prostitutionslobbyns led och göra det legitimt för män att köpa kvinnors kroppar. Det oroar mig att det skett en förskjutning i frågan då även andra organisationer, som RFSU, går i samma riktning.

Bild: Annelie Nygårds

Maria Sveland, författare och journalist

– Det är djupt problematiskt att Amnesty som är en människorättsorganisation tar ett steg mot att göra den här gruppen människor ännu mer skyddslösa och utsatta. Det är rent ut sagt för jävla upprörande. Om jag hade varit medlem hade jag definitivt övervägt att gå ur på grund av detta.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Lo Kauppi, skådespelare

– Jag trodde att Amnesty stod för mänskliga rättigheter och att de byggde sina beslut på vetenskaplig forskning. Ingår inte kvinnor i begreppet människa? Det skulle jag vilja fråga Amnesty.

Bild: Fredrik Persson/TT

Claes Borgström, jurist och fd jämställdhetsombudsman

– Jag känner stark sympati för de kvinnor som utsätts för det här men man hjälper inte kvinnorna på sikt med att legalisera sexköp. Jag är besviken på Amnesty. Det här är hemskt upprörande och jag funderar på att gå ur.

Linnéa Bruno, styrelseledamot i Feministiskt initiativ (Fi)

– De tappar sin trovärdighet och jag måste tyvärr säga upp mitt medlemskap. Det finns ett sådant stort stöd för sexköpslagen i Sverige så jag tror att det är många som kommer att gå ur. Det är ett sorgligt besked eftersom det finns så mycket kunskap om hur legalisering ökar människohandeln.