Tre frågor.

2017-01-11 16:00
Foto: TT-bild

Martin Schibbye vill bortom nyhetsflödet

Martin Schibbye, en av grundarna till Blank spot project, berättar om ett projekt för underrapporterad utrikesjournalistik som blivit möjligt genom crowdfunding.

Blank spot project, vad är det egentligen? 

– Det är en sajt för journalistik som letar efter vita fläckar i både Sverige och världen. När vi startade samlade vi in 1,3 miljoner kronor på tre veckor av 2 300 personer. Det är ett nytt sätt att finansiera journalistik, men också för att ta fram journalistik. Medborgarna är en av de största outnyttjade resurserna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Ni verkar satsa mycket på Afghanistan. Varför?

– Det var många, särskilt efter utvisningarna före jul, som frågade sig vad som kommer att hända med dem som skickas tillbaka. Över 2 500 personer ville bidra till mer journalistik, vilket visar att det finns ett jätteintresse för frågan. Det är otroligt positivt. Hittills har vi publicerat ett 15-tal artiklar, små kortfilmer, reportage och poddar. Media konsumeras ju på olika sätt så det handlar för oss om att berätta på olika sätt och via olika plattformar.

Vad mer finns det att ta tag i som är underrapporterat?

– Det där är egentligen en fråga för våra läsare. Jag tror att man som journalist ska undvika att avgöra sånt själv, även om vi har en övergripande redaktionell planering. Men man kan nämna kommunbevakningen. Var fjärde kommun saknar lokalbevakning.

– Rent allmänt tror jag att rapportering och bevakning handlar om att vara långsiktig, om att bortse från dagens nyhetsagenda. En blank spot kan också vara att skildra ett ämne efter att en nyhet klingat ut eller ur ett annat perspektiv.

   

Martin Schibbye

Ålder: 36

Är kanske mest känd för att tillsammans med fotografen Johan Persson ha suttit fängslad i Etiopien misstänkt och dömd för terrorbrott via samarbete med Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).

På måndag tilldelas Martin Schibbye Martin Luther King-priset.