Hoppa till innehållet

Integration

Mariefred lyckades: Så fick tiggare jobb

”Vi svenskar tycker att tiggeriet är så förnedrande. Romerna förstår vad vi menar, men de har inget annat val. Vi skulle ha gjort samma sak, om vi var i deras situation”, säger Anna Löfving, här tillsammans med Marian Gaman och Marie Frej.
”Vi svenskar tycker att tiggeriet är så förnedrande. Romerna förstår vad vi menar, men de har inget annat val. Vi skulle ha gjort samma sak, om vi var i deras situation”, säger Anna Löfving, här tillsammans med Marian Gaman och Marie Frej. Bild: Bild: Jörgen Lund

Dagens ETC

I det idylliska Mariefred har de romska tiggarna satts i arbete, genom ett initiativ av ortsborna själva. Marie Frej, reporter på lokaltidningen och en av eldsjälarna bakom det ideella initiativet, säger att tiggeriet därmed aldrig blev ett normaliserat inslag i stadsbilden. – Det känns bra i hjärtat att få arbeta i stället för att tigga, säger Marian Gaman, från Crovu i Rumänien.

När tiggarna för första gången dök upp med sina pappmuggar och vädjande blickar utanför livsmedelsbutikerna i det idylliska Mariefred, under sensommaren 2014, fick ortsborna något av en smärre chock. Även om alla kände till att de romska tiggarna fanns i Sverige, hade hitintills det välmående och pittoreska Mariefred förskonats från den omedelbara närvaron av den extrema fattigdomen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln