Inrikes.

2018-08-16 11:00
Paula Bieler är SD:s jämställdhetspolitiska talesperson. Hon har själv sagt till Expressen att SD har ”svårt att hitta jämställdhetspolitik”.  Bild: Johan Nilsson/TT
Paula Bieler är SD:s jämställdhetspolitiska talesperson. Hon har själv sagt till Expressen att SD har ”svårt att hitta jämställdhetspolitik”. 
Puffetikett
Dagens ETC

Manspartiet SD får allt starkare stöd hos kvinnor

Sverigedemokraterna har traditionellt varit ett parti av män och för män. Men trots förslag som återinförd sambeskattning och inskränkt aborträtt blir SD nu allt mer populära bland kvinnor.

Inför valet släpper journalisten Anna-Lena Lodenius och Arena Idé en rapport om partiets paradoxala jämställdhetspolitik.

Nästan 70 procent av de som röstade på Sverigedemokraterna 2014 var män. Även i partitoppen, i partistyrelsen och bland kandidaterna är majoriteten män. Det är en väletablerad uppfattning inom SD att kvinnor är nyckeln till tillväxt, och nu visar flera opinionsundersökningar att stödet bland kvinnor blir allt större.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt Anna-Lena Lodenius kan det ökande stödet bland kvinnor troligtvis härledas till två saker. Dels har det blivit mer accepterat att rösta på Sverigedemokraterna – kvinnor tenderar enligt studier att vara mer känsliga för vad omgivningen tycker när de bestämmer hur de ska rösta.

Den andra strategin som SD använder sig av för att locka kvinnor handlar om att fokusera på frågor som kan antas locka väljargruppen. I årets val försöker SD exempelvis lansera sig som ”sjukvårdspartiet”.

– Det talas väldigt mycket om välfärd och sjukvård, men Sverigedemokraterna är ett högerparti som inte vill lösa några av problemen inom välfärden genom att höja skatterna, säger Lodenius.

Det är även svårt att se SD:s löften om rätt till heltid och rätt till deltid samt en slopning av delade turer som trovärdiga, säger Lodenius.

– Det är inte minst för att finansieringen är väldigt oklar, och det gäller även välfärden. Den enda finansieringen av substans som de pekar på är minskad invandring, vilket gör att välfärden blir ett redskap för att kritisera invandringen.

Viktigt att utmana

Att sätta Sverigedemokraternas jämställdhetspolitik på agendan och utmana sättet den är utformad är väldigt viktigt, menar Lodenius.

– Den politik som SD för slår hårt mot grundläggande rättigheter för kvinnor, som egen försörjning och egen ekonomi. Det drabbar varje enskild kvinna och det tror jag inte riktigt att folk har förstått.

Främst handlar Sverigedemokraternas jämställdhetspolitik om att skydda kvinnor snarare än att ge kvinnor makt att bestämma över sina egna liv, säger Anna-Lena Lodenius.

– Man ger kvinnor en offerroll, de ses som svaga och ska skyddas. Det är ett väldigt ofruktbart sätt att se det, kvinnor behöver framförallt en jämställdhetspolitik som stärker kvinnor, gör dem mindre sårbara och utsatta. De åtgärderna saknas helt och hållet i SD:s politik.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

SD:s konservativa politik

Återinför sambeskattningen

Sverigedemokraterna vill återinföra sambeskattningen, som innebär att mannen och kvinnans lön i en familj – för hos SD består kärnfamiljen av en man och en kvinna – beskattas gemensamt. Sambeskattningen, som avskaffades 1971 eftersom den ansågs stå i vägen för jämställdheten, ska enligt SD:s plan vara frivillig.

Inskränk aborträtten

SD vill sänka gränsen för abort från 18:e till 12:e veckan och införa en nationell handlingsplan för att minska aborttalen.

Slopa pappamånaderna

De öronmärkta pappamånaderna har gjort stor skillnad när det gäller hur många män som tar ut föräldraledighet, någonting som ses som en stor del i att öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män. De vill Sverigedemokraterna slopa.

Tillåt inte samkönade äktenskap

Samkönade par ska, enligt SD:s nuvarande politik, inte få gifta sig, adoptera ell er insemineras.