Politik.

2015-12-01 15:00
  • Sverigedemokraterna är nu enda partiet med en majoritet män bland sympatisörerna, enligt SCB. På bilden SD-toppen Mattias Karlsson. Bild: Claudio Bresciani/TT
    Sverigedemokraterna är nu enda partiet med en majoritet män bland sympatisörerna, enligt SCB. På bilden SD-toppen Mattias Karlsson.
  • Bild: SCB

”Männen går över till SD”

Enligt SCB:s partisympatiundersökning som presenterades idag rasar Socialdemokraterna med 3,4 procentenheter. Samtidigt stiger Sverigedemokraterna till 19,9 procent, och är nu det enda parti där männen utgör den största väljarkåren.

Läs också: Här är de nya SD-topparnas lik i garderoben

SCB:s partisympatiundersökning som presenterades idag visar på ett stort väljartapp för regeringen. Socialdemokraterna backar hela 3,4 procentenheter jämfört med valet 2014, och Miljöpartiet 1 procentenhet. Undersökningen ger Allianspartierna en fördel med 39 procent av rösterna mot den nuvarande regeringens 33,5 procent.

Samtidigt går Sverigedemokraterna starkt framåt. Partiet får 19,9 procent av rösterna enligt SCB, en ökning med 7 procentenheter jämfört med valet och 5,5 procentenheter jämfört med samma undersökning i maj 2015.

– Det är inte oväntat, och bekräftar den bild som många andra mätningar har gett. Den generella och enkla förklaringen är att regeringar har en tendens att tappa väljare i mellanvalsperioder. Men enfrågepartiet SD har också tjänat på att deras fråga fått en så stor plats på dagordningen den senaste tiden, säger socialdemokraten Ulf Bjereld, som också är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Männen flyr till SD

Undersökningen visar också att samtliga riksdagspartier utom ett har en överrepresentation av kvinnor i väljarkåren. Det är SD som är undantaget – 15,4 procent av kvinnorna och 24,3 procent av männen röstade på partiet.

– Det är ett mansparti och har alltid varit det. Och när det är en liten övervikt av kvinnor i alla andra partier betyder det enkelt sagt att det är männen som går över till SD, säger statsvetaren Drude Dahlerup som är professor emerita vid Stockholms universitet.

Hon tror att det finns flera skäl till att männen väljer att rösta på SD.

– Även i SD:s riksdagsgrupp är männen överrepresenterade, det är ett väldigt mansdominerat parti. De har uppenbarligen en ideologi som tilltalar långt fler män än kvinnor, och det är anmärkningsvärt att det är ett så stort gap. SD har en väldigt manlig ledarskapsstil, och forskningen visar att män generellt sätt är mer kritiska mot invandring.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Om undersökningen

Undersökningen i november 2015 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt sannolikhetsurval omfattande 9 021 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Från och med undersökningen i maj 2015 samlas svar från dessa utvalda personer in genom såväl telefonintervjuer som webbenkäter.

Källa: SCB