Inrikes.

2020-03-24 11:22
Bild: Anders Wiklund/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Många svensksomalier bland coronadödsfallen i Stockholm

Minst 6 av de 15 döda i covid-19-viruset i Stockholmsområdet är svensksomalier. Det har konstaterats av Svensksomaliska läkarföreningen.

Orsaken tros bland annat vara att det från början fanns lite information på andra språk än svenska.

– När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde på som vanligt, säger Jihan Mohamed, styrelseledamot i Svensksomaliska läkarföreningen, till Agenda i SVT.

En annan förklaring kan vara att fem av sex svensksomalier som avlidit till följd av covid-19-viruset var hemmahörande i Järvaområdet, som består av stadsdelsområdena Rinkeby/Kista samt Spånga/Tensta – bostadsområden där många är trångbodda. Den sjätte personen var hemmahörande i Järfälla kommun.      

– Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i covid-19, men många bor trångbott där. Flera generationer kan bo tillsammans i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, säger Jihan Mohamed till SVT.

”Förstå allvaret”

För att sprida information om hur man skyddar sig mot det smittsamma viruset bland svensksomalierna i området har den lokala nyhetsportalen Nyhetsbyrån Järva låtit spela in en video på somaliska med folkhälsovetaren och Tenstabon Fatuma Abdullahi Mohamed. Till nyhetsportalen säger hon att alla nu måste förstå allvaret i situationen.

– De som bor tillsammans med någon som är äldre, eller lever med någon som har kroniska sjukdomar, måste ta extra ansvar och inte fortsätta leva precis som vanligt, säger hon.

Fakta

När nyheten först spreds under måndagskvällen var över hälften av de som dött av covid-19-viruset (sex av nio) i Region Stockholm svensksomalier. Därefter har det (i skrivande stund) kommit uppgifter om sex nya dödsfall i regionen.