Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Många föräldralediga pappor missar tusentals kronor

Sedan 2014 har såväl privat som kooperativt anställda arbetare rätt till ytterligare 10 procent av lönen i ersättning som föräldralediga. 
Sedan 2014 har såväl privat som kooperativt anställda arbetare rätt till ytterligare 10 procent av lönen i ersättning som föräldralediga.  Bild: Bild: Christine Olsson/TT

ETC Stockholm.

De allra flesta mammor i Stockholms län utnyttjar sin rätt till extra pengar i föräldraförsäkringen. Men bara var tionde pappa – trots att det handlar om stora summor. ”Det är nog tabubelagt för många pappor att vara föräldralediga. Att sedan ta ut extra pengar blir ännu mer tabu”, säger föräldralediga Isak Rudberg, som själv tjänar nära 3 000 kronor i månaden på att nyttja försäkringen.

Sedan den 1 januari 2014 har såväl privat som kooperativt anställda arbetare rätt till ytterligare 10 procent av lönen i ersättning som föräldralediga, inom det så kallade föräldrapenningtillägget, FPT. För en lön på 25 000 kronor innebär det hela 2 500 kronor extra i hushållskassan under högst 180 dagar. Men det gäller att se till att söka av egen kraft, och att arbetsgivaren är ansluten till facket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln