#Räknaryggar.

2015-07-28 15:00
  • Kawa Zolfagary. Bild: Oscar Stenberg
    Kawa Zolfagary.
  • Kawa Zolfagarys bokhylla.
    Kawa Zolfagarys bokhylla.

"Män håller varandra om ryggen"

Hur står det till med jämställdheten i bokhyllan egentligen? ETC:s nyhetschef Anna-Maria Carnhede uppmanade i veckan folk att #räknaryggar. Skribent­en och debattören Kawa Zolfagary antog utmaningen. Resultatet: Inte så jämställd bokhylla.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Jag är inte det minsta förvånad, säger Kawa Zolfagary till Dagens ETC efter att ha räknat ryggarna i sin bokhylla.

Av totalt 254 böcker var 60 skrivna av kvinnor, en av en transperson och 193 skrivna av män och ungefär 80 procent av böckerna var skrivna av författare från Europa och USA.

Varför ser din bokhylla ut som den gör?

– Män dominerar all kultur i och med att vi har lättare att bli hörda vare sig det gäller litteratur, matlagning eller dans. Männen dominerar allt.

Men innehållet påverkas också av vilken typ av böcker jag läser: Facklitteratur från arbetarrörelsen, mycket fantasy och sci-fi. Nördkultur överlag är ju rätt usel vad gäller jämställdhet.

Men argumentet ”det finns ju inga” håller inte. För ett tag sen funderade Kawa Zolfagary över vilka kvinnliga sci-fi- och fantasyförfattare han inte hade läst och började därför leta.

– Då hittade jag en kvinnlig författare som heter Ursula Kroeber Le Guin, hon är inte bara en duktig författare utan även vänster. Det finns ju bra kvinnliga författare, det gäller bara att leta aktivt. Jag är bättre på det när det kommer till musiken, säger han.

Tyvärr är han inte ensam om att ha en icke jämställd bokhylla. Bland Kawa Zolfagarys vänner som är vänster och feminister, både män och kvinnor, ser det ungefär likadant ut. Även om kvinnor är bättre på att läsa mer blandat.

– Visst är det så, könsmaktsordingen upprätthålls ju av att män håller varandra om ryggen. Men det jag kan göra, oavsett hur min bokhylla ser ut, är ju att ge boktips med en större variation.

Handlar om klass

Hur ens bokhylla ser ut handlar till stor del även om klass menar han.

– När man tittar på bokhyllor hos folk som är mer välbeställda så är det mer inbundna läderböcker. Hemma hos en student eller någon som jobbar timmar inom hemtjänsten så är det mer pocket och kurslitteratur.

Kommer du i förutsättningen att aktivt försöka göra din bokhylla mer jämställd?

– Det där är ju en process, det gäller inte bara bokhyllan. Man får ha med sig det i allt. Från vilka texter man delar och vilka man följer i sociala medier till vilken musik man lyssnar på. Jag skiter i om jag ser jämställd ut för andra. För mig handlar det om att jag inte vill missa något. Om jag är van vida att konsumera bara män så måste jag bryta det mönstret. Så böcker är väl kanske nästa steg.

 

Kawa Zolfagary

Pressekreterare Kommunal Stockholm, krönikör i Dagens ETC, debattör, författare och grundare av Genusfolket. Författare till boken Vita kränkta män.

Tre exempel ur bokhyllan

”3001” – Arthur C. Clarke

”V för Vendetta” – Alan Moore och David Lloyd

Americhana – Chimamanda Ngozi Adichie