Inrikes.

2019-09-16 12:13
Skolstrejk i Malmö 24 maj. Foto: Johan Nilsson/TT
Skolstrejk i Malmö 24 maj.
Puffetikett
Dagens ETC

Malmö säger nej – när elever över hela världen går ut i klimatstrejk

Den 20 september smäller det. Då ska skolelever över hela världen gå ut i strejk för klimatet. New York tillåter eleverna att demonstrera. Men inte Malmö – eftersom det "inte finns utrymme för det i skollagen".

– Det är alltså inte jag som säger nej och har inte fattat något som helst beslut. Det är skollagen som sätter begränsningar för när elever får beviljad godkänd frånvaro och det är vad vi påtalat för våra rektorer, alltså vad skollagen säger.

Det säger Malmö stads grundskoledirektör Anders Malmquist angående att Malmös grundskolor inte ska få delta i den globala strejk för klimatet som planeras den 20 september, en strejk som till och med fått New Yorks borgmästare att gå ut och uppmana elever att delta.

”Har en plikt”

Med tanke på att klimatet är en ödesfråga och att staden knappast riskerar repressalier om ni går emot skollagen, är det verkligen så viktigt att följa skollagen i det här fallet?

– Vi har skolplikt som innebär att barnen ska gå i skolan. Vårdnadshavare kan begära ledighet men sådan ges rätt restriktivt. Vi kan inte göra skillnad på en speciell fråga bara för att det är en fråga av vikt. Det finns inte en jurist som skulle tolka lagen så och göra undantag för en kommunal verksamhet, säger han.

”Borde ställa sig bakom strejken”

En av dem som engagerat sig för att skolorna ska gå ut i den världsomfattande strejken är Anna Bokström från Fridays for future. Hon tycker att Malmö, skollag eller inte, borde göra som borgmästaren i New York och uppmuntra aktionen genom att ge elever giltig frånvaro.

– Det handlar om ett nödläge och Malmö borde kunna ställa sig bakom en global strejk. Han borde åtminstone kunna uppmuntra eleverna, även om de inte får godkänd frånvaro, säger hon.

– För i slutänden är det ju som Greta Thunberg säger. Varför ska barnen studera för framtiden när det inte finns någon framtid om klimatkrisen inte stoppas. Det är som att det inte gått in i deras medvetande hur allvarlig krisen är, att man inte bara kan gå runt det här!

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter