Malmö.

2015-07-29 09:07
  • En av sprängningarna skedde utanför en kommunal lokal på Hålsjögatan. Polisen har inga misstänkta och oron ökar bland invånarna i Malmö. Anders Schönström, som är politiskt ansvarig för säkerheten i Malmö, säger att tålamodet nu är slut.  Bild: Johan Nilsson/TT
    En av sprängningarna skedde utanför en kommunal lokal på Hålsjögatan. Polisen har inga misstänkta och oron ökar bland invånarna i Malmö. Anders Schönström, som är politiskt ansvarig för säkerheten i Malmö, säger att tålamodet nu är slut.
  • Malmös polismästare Stefan Sinteus menar att händelserna är isolerade och riktas mot kriminella. Trots det har tre personer skadats vid sprängningarna.  Bild: Drago Prvulovic/Scanpix
    Malmös polismästare Stefan Sinteus menar att händelserna är isolerade och riktas mot kriminella. Trots det har tre personer skadats vid sprängningarna.

Malmö i skräck – polisen lyckas inte stoppa våldet

Polisen har försökt allt. I tur och ordning har man angripit gängkriminella, deras finanser och deras vapen. Trots det sprängdes fyra handgranater förra veckan i Malmö.
– Jag vågar inte tänka på vad som händer om sprängningarna fortsätter, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för trygghet och säkerhet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

De senaste månaderna har tio handgranatsattacker ägt rum i Malmö. Ingen person är gripen och attackerna sker över hela staden med stora skador på bilar, byggnader och personskador som följd. Efter att en bil sprängts på Västra Bernadottesgatan i Limhamn i fredags åkte Dagens ETC ut för att prata med de som bor i området.

– Det är obehagligt, det är en gemensam känsla hos alla oss som bor här. Först blir man förvånad, för det har aldrig varit stökigt här. Det är ett väldigt bryskt uppvaknande, säger Anna Pennlöv som bor på samma gata.

En man som går förbi med sin hund vill inte ställa upp med namn i tidningen, men riktar ändå en känga till polis och politiker.

– De står som handfallna. De kommunicerar med de här människorna som om de är pensionärer, säger han innan han går vidare.

Ett par med barnvagn stannar också till och tittar mot fasaden där fyra fönsterrutor har krossats av granatsplitter.

– Mina föräldrar bor där på andra våningen, säger kvinnan och pekar mot en lägenhet 10 meter från sprängplatsen.

– Det är ju skitläskigt. Deras lägenhet verkar ha klarat sig. Som det ser ut i Malmö nu verkar ingen plats vara säkrare än någon annan, fortsätter hon.

Över hela staden

Tittar man på kartan ser man att sprängningarna sker över hela staden. Från förorten Arlöv i norr till Limhamn i söder. Ändå menar polisen att det är isolerade händelser.

– Det är ett fåtal personer som pysslar med detta och det är inte så pass spritt som man kan få intrycket av. Det är riktat mot individer och deras fordon och lokaler. I stort finns det risk att tredje man kan bli skadad men jag kan påstå att det är rätt så isolerat, säger Stefan Sinteus, polismästare i Malmö.

Under måndagen satt han i möten hela dagen med bland andra chefsåklagaren Ola Sjöstrand för att gå igenom den senaste tidens sprängningar. Snart har man försökt allt för att stoppa våldsvågen i Malmö, men inget hjälper.

Under 2012 hade man Operation Alfred i Malmö. Det var en riktad insats mot gängen som då sköt ihjäl varandra på löpande band i en gängstrid. Därefter har man haft Operation Selma som riktades mot gängens ekonomi och Operation Olivia där polisen och tullen försökte beslagta deras vapen. Enligt Andreas Schönström var dessa operationer en rad misslyckanden.

– Jag hade hoppats att man skulle nå framgång av dessa operationer så att vi kunde stoppa de flesta vapen och framförallt de vettvillingar som kastar handgranater och skjuter på varandra. Det har vi inte gjort, säger han.

Och det är inte aktuellt med en ny specialinsats i Malmö.

– Man behöver inte fler enstaka operationer eller projekt utan vi behöver ett långsiktigt hållbart arbete, det anser polisen också. Tålamodet är borta för länge sedan. Nu måste polisen gripa dessa människor.

Vad händer om man inte gör det?

– Jag vågar inte tänka på det, för mig är det inte ett alternativ. Det är stora risker om man inte lyckas, förtroendet för polisen urholkas. Det hade varit enormt olyckligt om de inte får framgång, det måste de ha. Det andra jag är rädd för är att det här blir normaliserat, att man tror att sådana här händelser är en del av malmöbornas vardag och det är det absolut inte. Det finns bara en väg och det är att få fast de som är skyldiga.

Polisen har inga misstänkta

Än så länge är ingen åklagare inkopplad på fallen, polisen har inga misstänkta. Trots det var Ola Sjöstrand med på måndagens möte för att ta del av hur arbetet går.

– Det mesta är hemligt av förklarliga skäl, men det handlade om att samordna resurser. Vi är helt beredda med fulla resurser för att ta emot nästan alla ärenden. Den resursbasen har vi, säger Sjöstrand.

Polisen tror att handgranaterna kommer från forna Jugoslavien. Gammalt krigsmateriel som förs över Öresundsbron och hamnar i Malmö. Det är i stort sett fri passage in i Sverige med vapen och sprängämnen, enligt Stefan Sinteus.

– Vi ser att det är förhållandevis enkelt att ta in illegala vapen och sprängmedel från forna Jugoslavien. Den fria rörligheten över gränserna ställer till det, man kan snabbt köra från Malmö ner i Europa på ett par dagar och fixa allt man behöver. Risken är liten att man blir fångad.

Att handgranater exploderar i Sverige är närmast unikt för Malmö, något som har fått inrikesminister Anders Ygeman att reagera. Till TT sa han i söndags att situationen är ohållbar.

– Det är en oacceptabel situation i Malmö och polisen måste naturligtvis se till att gripa de ansvariga för det här så att vi får en positiv utveckling i Malmö igen.

Unikt för Malmö

Polisen har begärt att få hjälp med viss specialkompetens från nationellt håll. Utvecklingen har gått så långt att Malmö egentligen skulle behöva de polisresurser som frikopplades under specialinsatserna permanent.

– Malmö har ett utsatt geografiskt läge, man är en stad nära kontinenten och här är ett kriminellt fäste sedan många år tillbaka som är ganska våldsamma i sina handlingar. Man kan säga att erfarenheterna från Alfred, Selma och Olivia är att det i polisområde Malmö ska finnas enheter som hela tiden jobbar mot den här typen av kriminella, säger Stefan Sinteus.

23 april

En handgranat exploderar utanför en restaurang på Adelgatan. Samma restaurang har ett år tidigare varit utsatt för ett bombdåd.

12 juni

Två personer skadas på Rasmusgatan av en handgranat. Polisen tror att de två passerade av en slump och inte var målet för dådet.

20 juni

Två handgranater hittas på ett tak på Norrbäcksgatan.

24 juni

Fyra dagar efter att man hittade handgranater på Norrbäcksgatan hittas ytterligare en i en källare på samma adress.

13 juli

En handgranat exploderar i Augustenborg utanför en fastighet klockan sju på morgonen. Entrén förstörs men ingen människa kommer till skada.

15 juli

En handgranat exploderar på Byggmästaregatan i Arlöv strax utanför Malmö. Tidigare under dagen har boende i området demonstrerat mot våldet.

21 juli

En man skadas lindrigt på Norra Grängesbergsgatan.

22 juli

En handgranat placeras under en bil och detonerar på Västra Bernadottesgatan i Limhamn. Ingen människa skadas men flera bilar och fyra rutor på ett intilliggande hus förstörs.

23 juli

En handgranat kastas mot ett socialkontor på Hålsjögatan. Enligt polisen har ingen person kommit till skada.

26 juli

En handgranat exploderar på Rönnblomsgatan. Ett tidningsbud befinner sig bara ett tiotal meter från explosionen men klarar sig utan skador.