Inrikes.

2014-04-10 11:33
Malin Björk, Vänsterpartiets toppnamn i EU-valet, försökte stoppade ett flygplan på torsdagsförmiddagen. Ombord fanns en man som ska utvisas till Iran. Bild: Kalle Larsson
Malin Björk, Vänsterpartiets toppnamn i EU-valet, försökte stoppade ett flygplan på torsdagsförmiddagen. Ombord fanns en man som ska utvisas till Iran.
Puffetikett
Dagens ETC

Malin Björk (V): "Därför stoppade jag planet"

Malin Björk, Vänsterpartiets toppnamn i EU-valet, befann sig av en slump ombord på samma plan som en man som var på väg att utvisas till Iran. I protest uppmanade hon alla medpassagerarna att vägra ta på sig sina bälten och ställa sig upp.
– Jag agerade som människa, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

När Vänsterpartisten Malin Björk skulle flyga frän Östersund till Stockholm i morse råkade hon hamna på samma flygplan som Ghader Ghalamere. Ghalamere skulle avvisas till Iran, trots att han är en småbarnspappa som har bott i Östersund i fem-sex år. Han har flyktingstatus enligt UNHCR, men i Turkiet och inte Sverige. Här är han papperslös, berättar Malin Björk. På flygplatsen hade hans familj och ett gäng aktivister från organisationen Ingen människa är illegal samlats för att protestera mot avvisningen. Björk berättar för Dagens ETC att hon hade fått besked från Vänsterpartiet i Östersund om att utvisningen skulle ske under morgonen, men att det var en slump att Ghalamere hamnade på samma plan.

– När jag kom till flygplatsen i Östersund förstod jag att det handlade om samma plan. Ingen människa är illegal var där och informerade om att det inte var rimligt att en småbarnspappa ska utvisas på det sättet och jag hjälpte dem dela ut flygblad innanför säkerhetskontrollen.

När Björk sedan satte sig på planet förklarade hon situationen för sina medpassagerare.

– Jag berättade att vi satt på samma plan som en man med barn som var två månader och fyra år gamla och som ska utvisas till Iran. Vad vi kunde göra för att protestera på ett värdigt sätt för att markera att det inte känns bra var att inte sätta på säkerhetsbältet – då kan planet inte lyfta.
Då ställde sig Malin Björk och några andra passagerar upp i protest. Planet blev stående länge, till slut klev några som Björk tror var från Migrationsverket på planet.

– Jag satt långt fram och hörde att de sade att det var ”onödigt att riskera någonting”.

Piloter ska inte flyga plan med passagerare som inte kan åka med, berättar Malin Björk. Det var piloten som fattade det slutgiltiga beslutet - Ghader Ghalamere flög inte med.

Varför gjorde du det?

– Man tummar på rätten till återföreningar, trots att det är en mänsklig rättighet, men barnens bästa måste gå före.

Björk säger att hon som förälder känner starkt för att barnens bästa måste respekteras.

– Jag agerade som människa, inte Vänsterpartist. Gör jag inte det så är jag bara en liten lort.

 

Läs även: Utvisningshotade Samira: Sluta blunda för Irans människorättsbrott