Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Målet: Bättre bemötande av HBTQ+ inom vården

Matilda Wurm är doktorand i psykologi på Örebro universitet.­ Hon är också aktuell som ­redaktör för boken ”HBTQ+”, och en högskolekurs i hur vårdgivare bättre kan bemöta hbtq-­personer.
Matilda Wurm är doktorand i psykologi på Örebro universitet.­ Hon är också aktuell som ­redaktör för boken ”HBTQ+”, och en högskolekurs i hur vårdgivare bättre kan bemöta hbtq-­personer. Bild: Bild: Amar Bajric

ETC Örebro.

Det finns mycket kvar att göra när det kommer till vårdens bemötande av hbtq-personer. Det säger Matilda Wurm från Örebro, som är aktuell med både en bok och högskolekurs om ämnet. ”Det här är relevant för alla inom vården. Den generella kunskapen och frågor om hur patienter bemöts är samma för alla. Läkare, sjuksköterskor, och alla som har människovårdande yrken”, säger hon.

Psykisk ohälsa, riskbruk av alkohol samt ökad risk för självmord är på gruppnivå vanligare bland hbtq-personer än hos övriga befolkningen. Minoritetsstressen, som är en bakomliggande faktor till ohälsan, är ett av problemen som hbtq-personer möter när de söker vård.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser