Inrikes.

2018-02-13 10:44
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mäklare tror på fortsatt skakig bostadsmarknad

En tredjedel av Sveriges mäklare tror på fortsatt prisfall och nästan hälften på stillastående bopriser.

Det är resultatet av en undersökning från Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard.

Sedan i höstas har bopriserna sjunkit och enligt var tredje mäklarna kommer nedkylningen att fortsätta. Det visar enkäten som skickas ut från Fastighetmäklarförbundet och Valueguard till mäklare i hela Sverige som får svara på vad de tror om prisutvecklingen de kommande tre månaderna. Efter många år av en extrem prisutveckling visar undersökningen att endast en minoritet (25 procent) nu tror att priserna är på väg upp.

Enligt Carolina Stegman, vd för Fastighetsmäklarförbundet, känner mäklarna av att konsumenterna är avvaktande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Men jämfört med enkäten i november är det fler mäklare denna gång som tror på ljusare tider. Man kan skjuta upp planerna på att köpa en bostad ett tag, men till slut kommer barnen flytta hemifrån, och folk skiljer sig, och då kommer man fortfarande behöva köpa en lägenhet till slut, säger hon till Dagens ETC.

Men de allra flesta mäklare i enkäten tror på sjunkande eller stillastående priser, det låter inte så optimistiskt?

– Det är färre som ser mörkt på framtiden än tidigare. Men det är helt klart för tidigt att prata om att priserna kommer börja rusa upp. Vi ser fortfarande en avmattning.

Vad är problemet med fallande priser?

– Att köpa en bostad är en stor investering och då vill man ha stabilitet och på lång sikt kunna räkna med att priserna går upp. Ingen vill göra en dålig investering.

Amorteringskrav spelar roll

Carolina Stegman, vd för Fastig­hetsmäklarförbundet, tror att de fallande priserna hänger ihop med oro på börsen och amorteringskravet som träder i kraft 1 mars. Men hon tror inte att marknaden påverkas av spekulationsköparnas agerande. Detta trots att en undersökning från Prognoscentret från förra året visade att så mycket som var femte nyproducerad bostad var köpt i spekulationssyfte.

– De allra flesta köper en bostad för att själva bo där. Jag har inga siffror på hur många spekulationsköpare det finns, men de har antagligen ingen påverkan på prisbilden. Men det är klart, tidigare kunde man köpa en lägenhet och räkna med stigande priser på kort sikt. Nu måste man tänka mer långsiktigt och kan inte räkna med en prisuppgång.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Mäklare tror på dystrare tider

Mäklarpanelen från Fastighetmäklar-förbundet och Valueguard skickas ut till alla Sveriges mäklare.

31 procent tror på sjunkande priser.

44 procent tror på stillastående priser.

25 procent tror på prisuppgång.