Rätten till ett hem.

2021-05-31 10:07
Höga hyror och höjda inkomstkrav skulle vara omöjligt att klara av för många ensamstående, menar Christina Olsson, generalsekreterare i föreningen Makalösa föräldrar. Bild: Press
Höga hyror och höjda inkomstkrav skulle vara omöjligt att klara av för många ensamstående, menar Christina Olsson, generalsekreterare i föreningen Makalösa föräldrar.
Puffetikett
Dagens ETC

Makalösa föräldrar: ”Våra medlemmar skulle inte klara det”

Ensamstående föräldrar som måste klara sig på en inkomst skulle ha väldigt svårt att klara ökade hyror och inkomstkrav. Maxhyran för att få bostadsbidrag idag för en ensamstående med två barn är 5900 kronor.

”Många får bo väldigt smått och väldigt långt ut från centrum för att klara det redan idag”, säger Christina Olsson, generalsekreterare i Makalösa föräldrar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Medlemmarna i föreningen Makalösa föräldrar – ensamstående och ofta ekonomiskt utsatta  – bor idag i stor utsträckning i hyresrätter, enligt föreningens generalsekreterare Christina Olsson. Trots det är marknadshyror ännu inte en stor fråga för organisationen. Medlemmarna befinner sig redan i dag i så pass svåra boendesituationer att bostadsbidrag är den viktigaste och mer direkta frågan.

– Det är inte våra medlemmar som bor i nyproducerade lägenheter. Våra medlemmar bor väldigt litet för att kunna få bostadsbidrag. Maxhyran som man får räkna på för en ensamstående med två barn är 5 900 kronor. Alla hyror över det är inte ett alternativ, säger hon.   

Men om marknadshyror skulle komma att gälla för mer än bara nyproducerade bostäder så skulle effekten bli stor för ensamstående.   

–  Om det blir en femtioprocentig hyreshöjning så skulle många av våra medlemmar så klart inte klara det, och då skulle de behöva söka försörjningsstöd, säger Christina Olsson.

Svårare att kvala in

Christina Olsson ser inkomstkraven redan i dag som ett sätt för hyresvärdar att sålla bland hyresgäster. Hon menar att en ensamstående förälder har svårare att kvala in än andra. De behöver hitta olika lösningar för att lösa boendefrågan. Det har gjort att många medlemmar lever väldigt trångt, och i exempelvis Stockholm har folk behövt flytta långt ut.    

– De har redan behövt ta till de lösningarna, så de möjligheterna finns inte längre om det skulle bli höjningar, säger hon.     

– De bor i små, små lägenheter. Jag har sett kreativa lösningar där folk inreder och bor i garderober och vardagsrum, där de kan ha inrett ett hörn för barnen.