Inrikes.

2017-09-11 10:00
Bild: Pixabay

”Majoriteten av bolagen har en eller ingen kvinna i ledningen”

Trots en betydande ökning av nya bolag på börsen tillkommer endast ett fåtal nya kvinnor i ledningsgrupperna och bara en kvinna tillsattes som vd. Det enligt en färsk rapport från AllBright.

 

Bara 21 procent av börsbolagens ledningsgrupper utgörs av kvinnor – en ökning med blygsamma en procentenhet i jämförelse med föregående år. Majoriteten av bolagen har en eller ingen kvinna i ledningen, uppger AllBright som idag publicerar sin undersökning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är det mest blygsamma framsteget någonsin, säger Amanda Lundeteg, vd på AllBright.

Direktörer: 94 procent män

Än värre ser det ut bland andelen kvinnor på vd-poster: bara en kvinna rekryterades det senaste året och i dag innehas hela 94 procent av ­vd-posterna av män.

Den mest alarmerade utvecklingen framträder dock bland bolag med fyra kvinnor i toppen. Andelen minskar från åtta till fem procent.

Amanda Lundeteg kan märka av en viss attityd­förändring – men det inte är tillräckligt.

– Allt fler kommer till oss och vill ha hjälp eftersom de tycker att det är lite skämmigt att vara med på våra listor, men majoriteten gör ju inte det, säger hon.

Vart fjärde på röda listan

Antalet jämställda bolag ökar – men fortfarande finns 59 procent av börsens bolag på den så kallade gula listan vars ledningsgrupp saknar jämn ­representation. Vart fjärde bolag återfinns i den så kallade röda listan som helt saknar kvinnor i sina ledningsgrupper.

– Vi uppmanar allmänheten till att använda de här listorna,  säger Amanda Lundeteg.

För första gången har AllBright också kartlagt representationen av personer med utländsk bakgrund. Fortfarande utgörs majoriteten av svenska män och bara tre procent i börsbolagens ledningsgrupper är kvinnor med utländsk bakgrund.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Urval av bolag på listorna

Baserat på andelen kvinnor i ledningsgrupper.

Gröna listan (bolag med jämn representation): Investor, Kappahl, H&M, MQ, ICA Gruppen

Gula listan (bolag med ojämn representation): Sandvik, Ericsson, Swedbank, Volvo, Skanska

Röda listan (bolag utan någon kvinna alls): Peab, Eniro, Skistar, Lundbergföretagen, Klövern