Inrikes.

2015-05-08 11:25
Elisabeth Svantesson och Anna Kinberg Batra presenterar ett förslag om tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande. Bild: Sören Andersson/TT
Elisabeth Svantesson och Anna Kinberg Batra presenterar ett förslag om tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande.

M föreslår tillfälliga uppehållstillstånd

Moderaterna följer i andra allianspartiers fotspår och föreslår tillfälliga uppehållstillstånd.
   Moderata ungdomsförbundet, MUF, är starkt kritiskt.
   – Vi ska inte möta människor på flykt med hot om hemresa, säger Rasmus Törnblom, MUF:s ordförande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

På fredagen presenterade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson, gruppledare för arbetsgruppen, nya förslag för integrationspolitiken vid en presskonferens i riksdagen. Partiet följer nu i samma fotspår som Folkpartiet och Kristdemokraterna, och vill ha tillfälliga uppehållstillstånd.

– Asylrätten ska värnas. Det fortsätter vi att göra. Den som flyr från krig och förtryck ska få skydd och det ska vi fortsätta med, sade Anna Kinberg Batra under presskonferensen.

De tillfälliga uppehållstillstånden ska ges till dem som kommer till Sverige utanför kvotflyktingsystemet, och gälla i tre år. Det kan övergå till permanent om personen får en anställning med inkomst, och om skyddsbehovet kvarstår efter tre år kan uppehållstillståndet förlängas.

Vill ha ett snabbare återvändande

Elisabeth Svantesson sade också att det krävs ett hårdare arbete med återvändande för dem som fått avslag på sin asylansökan.

– Det är viktigt att man respekterar skillnaden mellan ett ja och ett nej, för att det inte ska skapas parallellsamhällen i Sverige. Där ser vi att det behövs mer insatser för återvändande.

Andra punkter som togs upp var bland annat övriga EU-länders flyktingmottagande, de svenska kommunernas situation och att det behövs ett system för ”säkra länder”. Moderaterna menar att många kommer till Sverige från EU:s grannländer utan egentliga asylskäl, och att processen i dessa fall borde kunna gå snabbare.

– Det är viktigt med individuell prövning i varje enskilt fall, men det måste gå snabbare. Därför vill vi se ett system kring säkra länder, säger Elisabeth Svantesson.

MUF starkt kritiska

Rasmus Törnblom, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, MUF, är starkt kritisk till det nya utspelet.

”Gränsen är nådd. Det här kommer att bli den viktigaste striden för MUF på partistämman. Vi är en fjärdedel av Moderaterna. Och det kommer märkas fram till stämman”, skriver han på Twitter.

För Dagens ETC kommenterar han också förslaget:

– Vi ska inte möta människor på flykt med hot om hemresa. Vi borde välkomna dem med jobb och integration. Sverige och Europa behöver fler hjärtan. Jag viker inte en sekund ifrån att Europa blir bättre av större öppenhet. Det ska inte Sverige möta genom att strama åt.