Hoppa till innehållet

Reportage

För de mest utsatta förändrades inget av metoo

Lotten Sunna är kritisk: ”När metoo-uppropen tilldelades Titanpriset för bästa kommunikation på Guldäggsgalan fick vi reda på det efteråt. Det var representanter för de etablerade yrkesgrupperna som fick gå.”
Lotten Sunna är kritisk: ”När metoo-uppropen tilldelades Titanpriset för bästa kommunikation på Guldäggsgalan fick vi reda på det efteråt. Det var representanter för de etablerade yrkesgrupperna som fick gå.” Bild: Foto: David Johansson

ETC nyhetsmagasin.

Vittnesmålen 2017 skakade Sverige och världen och har lett till en ökad medvetenhet i många branscher. Men de allra mest utsatta, de som befinner sig i drogberoende, prostitution eller kriminalitet och som vittnade i #utanskyddsnät, möter fortfarande samma grova sexism.

Det har nu gått över tre år sedan metoo-rörelsens vittnesmål om sexuella trakasserier skakade världen. I Sverige var kvinnliga skådespelare först ut att berätta om sina erfarenheter, under hashtaggen #tystnadtagning. En ström av yrkesgrupper följde. Vittnesmålen inkluderade allt från sexistisk jargong till regelrätta våldtäkter. Både män och kvinnor förfärades över hur utbrett sexuella trakasserier var i vardagslivet, även i ett på många vis jämställt land som Sverige. Men vad hände sedan?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs nyhetsmagasinet digitalt en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00