Inrikes.

2018-04-12 11:00
Stefan Löfven. Bild: Jeppe Gustafsson/TT / Skärmdump
Stefan Löfven.

Löfven sågas efter Facebook-utspel

Statsminister Stefan Löfven (S) har fått hård kritik för ett Facebookinlägg som många menar utgör en flört med SD-väljare.

”Det är förfärligt att det kommer från någon som inte bara är socialdemokratisk statsminister men även en fackföreningsman”, säger Lisa Pelling på tankesmedjan Arena Idé.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan göra.” Så skrev statsminister Stefan Löfven (S) på sin Facebooksida i måndags, i ett inlägg om regeringens åtgärder för att komma åt arbetsgivare som utnyttjar papperslösa.

Reaktionerna på det som flera har beskrivit som en flört med SD-väljare har inte låtit vänta på sig. Från partipolitiskt håll duggar kritiken tätt, både från höger och vänster, och på Facebook har många uttryckt bestörtning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Sluta anamma retoriken om att det är de utsatta som är problemet!” skriver en Facebook­användare.

”För bara något år sedan hade ett sånt här uttalande lett till fackeltåg, demonstrationer och stora debatter i SVT med krav på avgång om det kom från något annat parti”, skriver ytterligare en person.

”Folk blir räddare”

Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé, håller med om att det är viktigt att sätta ner foten mot arbetsgivare som utnyttjar papperslösa. Men hon menar att Stefan Löfven i sitt inlägg snarare ser ut att vända sig mot de papperslösa arbetstagarna.

– Det är förfärligt att det kommer från någon som inte bara är socialdemokratisk statsminister men även en fackföreningsman, säger Lisa Pelling.

Hon tror inte heller att de polisrazzior som utförts mot den privata tjänstesektorn sedan början på förra året – en del av regeringens satsning på ”ordning och reda på arbetsmarknaden” – är rätt väg att gå.

– Folk blir ännu räddare för att ta kontakt med facket och larma om missförhållanden eftersom det innebär att polisen kan storma in, med den yttersta konsekvensen att de blir deporterade. Man ska vara hård mot arbetsgivare som utnyttjar dem, absolut, men då ska man se till att göra det på ett sätt som stärker arbetstagares rättigheter.

Greider ger Löfven rätt

Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten och ledarskribent på Dagens ETC, är inte lika kritisk till Stefan Löfvens inlägg i stort.

– Jag menar att Löfven har rätt. Det är arbetskraftsinvandring han talar om, inte asylinvandring. Men det citat som lyfts fram på Facebooksidan gör ju att det låter som att det handlar om all slags invandring. Och då framstår det ju som en flört med SD-väljare.