Inrikes.

2021-05-05 11:00
Bild: Henrik Montgomery/TT / Twitter
Puffetikett
Dagens ETC

Lista: Här är SD-politikernas våldsbrott mot kvinnor och barn

Jimmie Åkesson hävdar att mäns våld mot kvinnor är ett ”importerat problem” från länder med ”medeltida värderingar”. Men hur mår jämställdheten i hans eget parti?

Dagens ETC listar några av de senaste årens anmälningar, åtal och domar mot SD-män som gäller vålds- och sexbrott mot kvinnor och barn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Misshandlade sin egen dotter

Måndagen den 8 mars i år anhålls en SD-politiker i Kronobergs län misstänkt för att ha misshandlat sin tonårsdotter vid minst två tillfällen helgen före. SD-politikern har politiska uppdrag i kommunen, i länet och som nämndeman på Växjö tingsrätt.

Hotade kvinnor till livet

En SD-politiker i Jönköpings län åtalas i november 2020 för misshandel och för att ha hotat flera personer till livet. Mannen är i 60-årsåldern och han har bland annat drämt en knuten näve i ansiktet på en kvinna han är i en relation med.

Hade hundratals bilder på barnporr

I augusti 2020 döms en före detta SD-politiker i Kalmar län till villkorlig dom och dagsböter på totalt 3 000 kronor för barnpornografibrott. Mannen själv hävdar att han porrsurfat men att han inte medvetet laddat ned något material. Det stora antalet nedladdningar samt mannens bokmärken får tingsrätten att dra en annan slutsats.

Erkände sexköp – dömdes för våldtäkt

I juli 2020 döms en SD-politiker i Halmstad till två års fängelse för våldtäkt och för flera köp av sexuella tjänster. Enligt domen ska mannen bland annat ha stämt träff med en kvinna via sociala medier för att sedan våldta henne i sitt hem.

Toppnamn tog kvinna på brösten

I maj 2019 polisanmäls Peter Lundgren, SD:s toppnamn till EU-valet, för sexuellt ofredande, närmare bestämt för att ha tagit en kvinna på brösten mot hennes vilja, vilket Peter Lundgren i förhör också medger.

Tipsade om droger för våldtäkt

I december 2018 kan Dagens Nyheter avslöja att Jonas Millard, ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet, under flera års tid på nätforumet Flashback skrivit allt från nedlåtande till grovt kränkande inlägg om kvinnor. Bland annat skriver han om hur man kan droga kvinnor för att sedan våldta dem.

Misshandlade gravid flickvän

I mars 2018 döms en lokal SD-politiker till ett år och åtta månaders fängelse samt till att betala skadestånd på 77 400 kronor för att han under flera års tid misshandlat, kränkt, hotat och kontrollerat sin flickvän. Brotten begicks under kvinnans graviditet och när hon var nyförlöst.

SD fryser ut kvinnliga offer

I mars 2016 avslöjar Expressen att SD:s säkerhetsavdelning tagit fram en egen sextrakasserirapport där det framgår att partiet ska arbeta för att tysta ned anklagelser om just sextrakasserier inom de egna leden. I rapporten beskrivs flera namngivna kvinnor med nedsättande epitet.

Misshandlade kvinnlig anhörig

I november 2015 döms en SD-politiker i Bollnäs till dagsböter på totalt 3 600 kronor efter att ha slagit en kvinna först på benen och sedan i ansiktet i samband med ett gräl om en tvättmaskin.

Dömd för våldtäkt mot barn

I juni 2015 döms en SD-politiker, en man i 50-årsåldern hemmahörande i Västsverige, till två års fängelse för våldtäkt mot barn. Mannen erkänner gärningen men hävdar att han ”förförts” av offret, en 17-årig flicka som tvångsvårdas på det behandlingshem där mannen arbetar. Politikern döms också för vapenbrott för att han olovligen haft en revolver och ammunition.

Slog när hon höll i litet barn

På nyårsafton 2014 larmas polisen till en lägenhet i Dalarna där de möts av en ”mycket rädd kvinna” som för polisen berättar att hennes partner – en SD-politiker i kommunfullmäktige på en ort i Dalarna – ryckt i hennes hår och hotat henne samtidigt som kvinnan höll i parets gemensamma 17 månader gamla barn i famnen.

Sparkade och slog fruns huvud mot ett handfat

I november 2013 dömer Örebro tingsrätt en SD-politiker i Kumlas kommunfullmäktige till tre månaders fängelse för att släpat, sparkat och slagit sin exfrus huvud mot ett handfat. Mannen nekar till brottet och säger sig dessutom vilja fortsätta företräda SD, något som dåvarande distriktsordföranden Jonas Millard (se ovan) i en intervju hävdar ”blir svårt”.