Inrikes.

2020-05-29 10:09
Göran Persson och  Swedbanks vd Jens Henriksson. Persson är i dag senior rådgivare på JKL och styrelseordförande för Swedbank. Foto: TT
Göran Persson och Swedbanks vd Jens Henriksson. Persson är i dag senior rådgivare på JKL och styrelseordförande för Swedbank.
Puffetikett
Dagens ETC

Lista: Här är politikerna som tagit klivet till att bli lobbyister

Dagens ETC kan bara hos de större större pr-byråerna och intresseorganisationerna identifiera 50 konsulter och rådgivare som kommer från politiska maktpositioner. Det handlar om alltifrån tidigare kommunpolitiker till ministrar. Moderater är särskilt benägna att ta steget. Sverige har ett demokratiproblem, menar professor  Ester Pollack.

”Det är verkligen öppna svängdörrar.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nyamko Sabunis första förslag som partiledare var en lobbyprodukt från Scania, förmedlad av pr-konsulten och den tidigare partisekreteraren Johan Jakobsson. Och hon lyftes till makten av den forne partiledaren och numera pr-konsulten Lars Leijonborg, som också skrivit flera av hennes tal och utövat ett hemligt inflytande bakom kulisserna.

Svenska Dagbladets granskning av hur företagslobbyister fick makten över Sabunis och Liberalernas agenda har skapat stora rubriker och väckt debatt. Kan storföretagen verkligen köpa sig inflytande över ett parti? Är politiken till salu?

Javisst, menar experterna som har nystat i problemet.

– Jag blev inte så förvånad. Fallet med Sabuni illustrerar en utveckling som har pågått ganska länge men som tyvärr har debatterats för lite, säger Ester Pollack, professor i journalistik, som tillsammans med kollegan Sigurd Allern har skrivit flera rapporter på temat.

Det handlar om en ”påtryckarmakt som verkar i det fördolda”, menar hon.

– Och det är väldigt mycket pengarna som talar, näringslivet har helt andra möjligheter än folkrörelser och organisationer att köpa sig rådgivning och inflytande. För det är dyrt, man ska ha råd att köpa tjänsterna, och det är det inte alla som har.

”Sverige är världsmästare”

De som erbjuder tjänsterna är ofta tidigare politiker. I rapporten ”Svängdörrarnas förlovade land” (Katalys, 2018) konstaterar Pollack och Allern att ”Sverige är världsmästare i en mycket speciell och korruptionsbenägen politisk gren: snabb och obehindrad vandring fram och tillbaka mellan politik och lobbyism”.

– Det är verkligen öppna svängdörrar mellan politiken, pr-branschen och näringslivet, säger Ester Pollack.

Och det är just vad turerna kring Sabuni handlar om. En partisekreterare och en partiledare som går till en pr-byrå som sysslar med public affairs, det vill säga lobbyism. Och som hjälper byråns kunder – som regel företag och näringslivsorganisationer – att påverka politiken.

– Det är ett typiskt exempel på hur politiska konsulter arbetar, och på de nästan obefintliga gränserna mellan partierna och pr-branschen, säger Anna Tyllström, som är filosofie doktor i företagsekonomi vid Institutet för framtidsstudier.

– Det är väldigt lätt att gå från det ena till det andra, och det är många som gör det.

Ministrar bytte snabbt

Jakobsson och Leijonborg är långtifrån ensamma. Dagens ETC har synat de större pr-byråerna och intresseorganisationerna och listat 50 av de konsulter och rådgivare som tidigare suttit på politiska maktpositioner. Det handlar om ministrar, EU-parlamentariker, riksdagsledamöter och kommunpolitiker, men också statssekreterare, stabs­chefer, strateger, rådgivare, kommunikationschefer och pressekreterare som befunnit sig i partitoppen och jobbat i de folkvaldas absoluta närhet.

Flera ministrar i alliansregeringen (2006-2014) gick nästan direkt till pr-branschen, som Leijonborg (L), Göran Hägglund (KD), Mats Odell (KD), Sten Tolgfors (M) och Sven-Otto Littorin (M). Andra har anslutit senare, som den förre finansministern Anders Borg (M), vilken först blev vice ordförande i Kinnevikskoncernen. En serie borgerliga riksdagsledamöter, statssekreterare och rådgivare har också blivit lobbyister. Och enligt en studie från 2014  som redovisas i rapporten ”Svängdörrarnas förlovade land” är Moderaterna det klart största ”pr-partiet”.

Vill använda kontakter

Dagens ETC:s kartläggning visar också att moderater är mer benägna att bli pr-konsulter än politiker från andra partier. Även Liberalerna är överrepresenterade. Vilket delvis hänger ihop med att några av den svenska pr-branschens pionjärer var just moderater och folkpartister, men också att partierna länge stått näringslivet nära.

På senare år har också många centerpartister och kristdemokrater tagit steget, liksom allt fler socialdemokrater och miljöpartister. Och om borgerliga väljare kanske kan ha överseende med de täta banden till näringslivet, så tror Ester Pollack att Socialdemokraternas väljare är mer skeptiska.

– Man tänker nog inte att kapitalets lobbyister har socialdemokratisk partibok, men det är ganska många socialdemokrater som gått till pr-branschen och toppositioner i näringslivet.

En av dem är den tidigare statsministern Göran Persson, som blev senior rådgivare på JKL och senare styrelseordförande för Swedbank. En annan är Ann-Kristine Johansson, som efter 20 år i riksdagen blev rådgivare på The Labyrinth Public Affairs.

Vad är det då som lockar på ”andra sidan”? Varför blir man lobbyist?

– Vissa går kanske tillbaka till att bli svetsare och folkhögskolelärare. Men många vill ha avsättning för de kunskaper och kontakter de fått som politiker, och det finns inte så många branscher som värdesätter detta förutom just pr-branschen, säger Anna Tyllström.

Ny karriär med hög lön

Där kan man också få bra utväxling, det vill säga en hög lön, vilket en nylig kartläggning i Expressen visar. Årslönen för en senior rådgivare ligger ofta på en bit över miljonen.

– Många politiker ser påverkansbranschen som en karriärväg, kanske den enda möjliga efter livet som politiker, och dessutom en lukrativ sådan, säger Ester Pollack.

Vad kan då politikern erbjuda? Eller sett från andra sidan: vad efter­frågar pr-byråerna? Det handlar om två ting, menar Pollack.

– Kunskapen och nätverken. En erfaren politiker kan navigera i det svenska politiska landskapet, vet hur besluten fattas och när påverkan kan få effekt, men även vem man ska tala med och var man ska vända sig.

Och naturligtvis kan den tidigare politikern erbjuda sin kontaktlista, rentav slå en signal eller skicka ett mejl som öppnar dörren till maktens inre.

– Det ger mer betalt. Särskilt om man har kontakter i sittande regering eller regionstyre, då är man värd lite mer på marknaden, säger Anna Tyllström.

Ger kunder inflytande

Vid sidan av pr-branschen finns det också andra lukrativa karriär­vägar.

– Man kan bli lobbyist på en intresseorganisation, eller gå till ett större företag som Scania och jobba med public affairs, även om det är ovanligare, säger Anna Tyllström.

Bland de som rekryterats av intresseorganisationer och arbetsgivarorganisationer finns de tidigare ministrarna Maud Olofsson (C), som blev vd för Visita, och Anna-Karin Hatt (C), som först blev vd för Almega och nu rattar Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Flera politiker har också landat inom Svenskt Näringsliv, i välfärdsbranschen och i bankvärlden.

Oavsett vad har de fått en ny uppdragsgivare. Från att ha varit folkvalda och agerat på väljarnas uppdrag, har de blivit lobbyister som guidar kunder till ­inflytande. 

Fallet med Sabuni är långtifrån det enda exemplet på lobbyism som påverkat på senare år. Två andra är frågan om vinster i välfärden och omstöpningen av Arbetsförmedlingen. Kreab och Almega spelade en avgörande roll i välfärdsindustrins kamp mot vinstbegränsningarna, medan avregleringen av Arbetsförmedlingen drevs hårt av Anna-Karin Hatts Almega, och fångades upp av hennes gamla partivänner inom Centerpartiet.

”Politiker set inte problemet”

Sabuni har inte visat någon ånger, utan beskrivit det hela som oproblematiskt. ”Jag träffar partikamrater och diskuterar partiets politik, och var de jobbar är sekundärt”, sa hon i Ekots lördagsintervju. Och förslagen var helt i linje med hennes egen agenda.

– Mycket av det här har blivit rätt normaliserat, det är så vanligt i dag. Så många politiker ser inte ens problemet, säger Ester Pollack.

– Risken är att medborgarna blir cyniska när det förstår hur det går till. För vad är tilliten värd när den kan säljas på det här sättet, när politikerna fungerar som dörröppnare för näringslivet.

Om inte demokratin ska undergrävas så måste lobbyismen tyglas, menar Ester Pollack. Länge var den helt oreglerad. Nu råder ett års karens för ministrar och statssekreterare som vill bli pr-konsulter. Men det räcker inte, menar hon, som nyligen föreslog två års karens, ett ­offentligt lobbyregister och en ny maktutredning.

– Något lobbyregister vill man inte ha. Gång efter gång röstas den typen av förslag ner. Jag misstänker att många politiker inte vill att medborgarna ska få insyn, och att man kanske har den framtida möjliga karriären i lobbybranschen i bakhuvudet, säger Ester Pollack.

Läs vidare på nästa sida: Politikerna som blev lobbyister

PR

En pr-byrå sysslar med public relations, eller pr. Det handlar om att stärka ett företags eller en organisations anseende, varu­märke och affärsmöjligheter genom till exempel kommunikation, medie­träning och lobbyism.

Public affairs

Vissa pr-byråer ägnar sig mest åt vad de själva kallar public affairs, vilket inbegriper lobbyism (som ofta används synonymt), men också rådgivning och strategiarbete.

Lobbyism

Påverkans- och påtryckningsarbete från intresse­grupper och särintressen på politiska makthavare, ofta via PR-byråer och konsulter.

12

… månader, så lång karenstid har numera statsråd och statssekreterare innan de kan ta ett nytt jobb utanför den statliga sektorn. Undan­tag kan göras men måste först prövas av en särskild nämnd. Det finns inga liknande bestämmelser för lokalpolitiker.

”Vi är ett av få länder som inte har ett regelverk för övergångar mellan politik och näringsliv.” 

Ardalan Shekarabi (S) när han presenterade lagförslaget om karenstid.

16

… april i år avslog en riksdags­majoritet en motion från
Miljöpartiet om ett lobbyregister.

”Vad är egentligen lobbying? Hur ser den ut, hur fungerar den? Blir beslutsfattare manipulerade och förda bakom ljuset? Det är viktiga frågor i en demokrati.”

Göran Persson på en kongress 1997. Då var han partiledare för Socialdemokraterna. Efter val­förlusten 2006 blev han konsult åt pr-byrån JKL och är idag styrelseordförande i Swedbank.