Sjukvård.

2015-09-30 12:15
Lisbeth Forsberg, Solrosupproret. Bild: Peter Ericsson
Lisbeth Forsberg, Solrosupproret.

Lisbeth Forsberg: ”Det viktiga är att utgå från enskilda individers behov”

Regeringen har ett helhetsperspektiv på sjukförsäkringen som är positivt, anser Lisbeth Forsberg från nätverket Solrosuppropet. Men det finns också flera förslag som skaver.

– Det läggs ett lite för stort fokus på tidiga insatser, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lisbeth Forsberg arbetade fram till 2004 som förskollärare, men efter en ryggskada slutade det med att hon blev utförsäkrad. Idag är hon ledamot i Solrosuppropet, en förening som bildades i protest mot utförsäkringarna under alliansstyret. Lisbeth Forsberg ser både positiva och negativa delar i de förslag som regeringen nu lagt fram kring sjukförsäkringen.

– Det allra bästa är så klart att man ska ta bort stupstocken i sjukförsäkringen, men det är ju känt sedan tidigare. I det paket som presenterades förra veckan finns det dock också flera bra punkter. Över lag är det ett bredare helhetsgrepp som vi inte såg hos den tidigare regeringen.

– Ingången är helt annorlunda jämfört med hur det har varit tidigare. Nu ligger fokus på hur man kan arbeta förebyggande, men också under och efter sjukskrivningen för att stötta de som är drabbade.

Kritisk mot vissa punkter

Men Lisbeth Forsberg anser också att det finns förslag i regeringens åtgärdspaket som skaver.

– Det läggs lite för stort fokus på tidiga insatser, och visst kan sådana vara bra. Men inte alltid, alla behöver faktiskt inte tidiga insatser. En del behöver få vara ifred och självläka. Det viktiga är att man utgår ifrån enskilda individers behov, för två personer som drabbas av samma sjukdom har kan ha helt olika förutsättningar för att tillfriskna, säger hon och fortsätter:

– Sedan ställer jag mig också lite frågande till pilotprojektet
med förkortad läkarintygstid. Det känns som någon slags eftergift man gjort till arbetsgivarsidan.