Politik.

2016-02-11 11:16
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna.
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna.

Liberalerna vill ha lägre löner för nyanlända och unga

Om inte arbetsmarknadens parter kommer överens vill Liberalerna lagstifta om ”startjobb” med lägre löner för flyktingar och unga. Det skriver partiföreträdare på DN Debatt. Förslaget är ett i raden av liknande initiativ från allianspartierna på senare tid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?

Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!

Läs också: Ingen objektiv sanning att låga löner ger fler jobb

Nu går även Liberalerna ut och föreslår sänkta löner för unga och nyanlända invandrare, genom en ny slags anställningsform som man kallar för ”startjobb”. Partiet är berett att lagstifta om saken, om inte arbetsmarknadens parter kommer överens.

– Startjobben ska ha en lön på mellan 14 000 och 16 000 kronor samt vara befriade från arbetsgivaravgifter. De ska vara en väg in på svensk arbetsmarknad. Anställningsformen ska vara tillgänglig för nyanlända invandrare de första fem åren i Sverige och för unga upp till 23 års ålder, skriver partiledaren Jan Björklund och den ekonomisk-politiske talespersonen Erik Ullenhag på DN Debatt idag.

Förslaget är bara ett i raden av liknande initiativ från borgerligt håll på senare tid. Kristdemokraterna föreslog i måndags ”introduktionsanställningar” med 75 procent av ingångslönen, och även Centerpartiet påkallade häromveckan behovet av lägre ingångslöner.

”Forskningen inte glasklar”

Erik Hegelund, doktorand i ekonomisk historia vid Stockholms universitet, menar att det förslag som Liberalerna lägger fram i stora drag är en fortsättning på den sysselsättningspolitik som Alliansen fört tidigare.

– Huvudpoängen i förslaget är att man vill sänka kostnaderna för arbetskraften. Man verkar tro att detta är den stora förklaringen till arbetslösheten. Min uppfattning är dock att forskningen är långt ifrån glasklar när det kommer till att säga hur effektivt det är med lönesänkningar för att få ner arbetslösheten. Sammantaget ger inte forskningen något tydligt stöd att detta fungerar eller ger några stora effekter.

Han är också tveksam till att man verkar tro att problemet ligger hos specifika grupper, och väljer att fokusera sina åtgärder där.

– Om man har generella problem med arbetslöshet i samhället så är det ganska självklart att grupper med låga kvalifikationer, som unga eller nyanlända, har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Men det kan lika gärna bero på dålig finans- och penningpolitik eller det ekonomiska läget i världen, snarare än vilka egenskaper eller färdigheter en specifik grupp har, säger Erik Hegelund.

Om Liberalernas förslag

Liberalerna föreslår en ny anställningsform, ”startjobb”, för unga och nyanlända invandrare. Detta vill man införa om inte arbetsmarknadens parter kommer överens själva om lägre löner. Startjobben ska ha en lön på mellan 14 000 och 16 000 kronor samt vara befriade från arbetsgivaravgifter.