Tre frågor.

2018-03-14 17:00
  • Ahmed Skjetne Bild: Privat
    Ahmed Skjetne
  • Pensionerade prästen Ahmed Skjetne flyttar från Värnamo till Marocko tillsammans med sin fosterson. Bild: Mosa'ab Elshamy & CC BY-SA 3.0  Dr. M. Hees
    Pensionerade prästen Ahmed Skjetne flyttar från Värnamo till Marocko tillsammans med sin fosterson.

Leif blev Ahmed för att ta hand om sin son

Ahmed Skjetne, pensionerad präst bosatt utanför Värnamo i Småland, flyttar till Marocko nästa månad dit hans fosterson blivit utvisad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Varför flyttar du till Marocko?

– I december 2015 flyttade en flykting från Marocko in hos mig. Han bodde här i 1,5 år men blev hämtad av polisen och i några månader bodde han på förvar i Göteborg och Stockholm. Till slut utvisades han. Vi hade fått en far- och sonrelation och innan han utvisades föreslog han att jag skulle flytta dit för att vara med honom. Han tyckte väl att han behövde en pappa, trots att han är vuxen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Är det ett politiskt ställningstagande du gör?

– Det handlar först och främst om min relation till den här killen, men jag är ju kritisk till varför han blev utvisad och till behandlingen av muslimer i Sverige. Han pratade bra svenska och hade kunnat vara en väldigt bra resurs här.

– Jag tycker det finns en väldigt stark islamofobi i västvärlden. Muslimer behandlas illa och jag tycker till och med att det blivit värre än tidigare. Jag tycker också att flyktingpolitiken är fel, det visas ingen barmhärtighet.

Vad tänker du på mest inför flytten?

– Det är ju lite speciellt eftersom jag aldrig har varit där och dessutom ska flytta med två hundar. Så jag funderar på hur det är att bo i ett land som är så mycket varmare och hur hundarna ska reagera på värmen. Det finns många osäkerhetsfaktorer.

– Men trots att jag är lastgammal tycker jag det går att pröva nya saker. Det ska bli väldigt spännande, jag tror det är ett vackert land. Jag får uppleva lite av det flyktingar gör när jag inte kan språket, jag kan varken arabiska eller franska. Men jag får väl lära mig så att jag åtminstone kan handla och gå till läkaren.

Ahmed Skjetne

Ålder: 74 år gammal.

Yrke: Pensionär, har varit verksam som präst inom Svenska kyrkan i över 30 år.

Kuriosa: Hette tidigare Leif, men bytte namn till Ahmed för att lättare smälta in i Marocko.