Narkotika.

2015-10-20 17:15
Hasch kan kopplas till våldsamma satanistiska vansinnesdåd, hävdar debattören Allan Rubin.  Bild: Helena Landstedt/TT
Hasch kan kopplas till våldsamma satanistiska vansinnesdåd, hävdar debattören Allan Rubin.

Länsstyrelsen anlitar kontroversiell knarkdebattör: "Hör röster och mördar"

Hasch kan kopplas till våldsamma satanistiska vansinnesdåd, hävdar debattören Allan Rubin. Nu har han bjudits in som föreläsare till en konferens om narkotika, anordnad av Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings kommun.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Läs också: Man odlade cannabis för smärtlindring – frias och ”Cannabis håller inte som läkemedel”

”Hasch kan förknippas med terrorism och hasch kan vara förklaringen till bestialiska och politiskt obegripliga våldsdåd” och ”i takt med drogernas spridning ökar satanstron och ockultismen.” Citaten kommer från intervjuer som TT gjort med arkitekten Allan Rubin under 1980-talet. Han har länge varit en kontroversiell debattör på narkotikaområdet, och har nu bjudits in av Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings kommun för att föreläsa under temat Hundra haschrelaterade vansinnesdåd på en konferens i Linköping den 4 november. Målgruppen är bland annat polisen, skolpersonal, socialtjänsten och politiker.

Allan Rubin saknar dock formell utbildning kring narkotika, och redan på 80-talet kritiserades han för sina generaliserade och extrema påståenden. Resonemangen är ofta ett virrvarr där droger, våldsdåd, österländsk religion, satansdyrkan och hårdrock eller andra alternativa musikstilar blandas samman.

– Hippien har fjäder i pannbandet som uttrycker frihet, flyga, närhet till natur och djurliv. Punkaren bär hakkors som uttrycker destruktion av mänskligheten. Hasch är också orsaken till det stigande intresset för ockultism, mysticism och kosmologi, sade Allan Rubin till TT i samband med lanseringen av hans bok Inget är som drogen: hasch, anarki, kaos hotar oss alla år 1982.

”Hör röster och mördar”

Till Dagens ETC säger Allan Rubin att det är svårt att förklara hans ståndpunkt kring droger för oinsatta personer, och att han helst vill träffas för att göra en längre intervju.

– Det är många som är grundlurade av dagens droginformation, den bagatelliserar cannabisanvändandet och det faktum att det är en sinnesvidgande drog. Jag beskriver vad drogen ger för upplevelser och hur den påverkar personligheten.

– En del cannabisbrukare får snedtrippar och tror att de möter onda makter, då kan de drabbas av väldigt bisarra beteenden. I flera av de fall som jag tittat på tycker sig användarna ha sett djävulen i sina egna barn eller i poliser. De hör röster och agerar efter sina inre övertygelser, och mördar.

Har du någon akademisk utbildning på narkotikaområdet?

– Jag vill helst träffas för en ordentlig diskussion om vi ska prata om detta. Jag gillar inte journalister som har kort om tid i en viktig samhällsfråga. Det blir ytliga frågor och ytligt refererat. Jag vill inte svara på något alls om du har bråttom.

Känner till kontroversen

Anders Netin, utvecklingsstrateg vid Linköpings kommun, är en av de som är med och anordnar konferensen. Han säger sig vara medveten om att Allan Rubin är en kontroversiell person.

– Vi vet att han inte har någon doktorsexamen eller liknande. Men vi har försökt få en mix på föreläsarna, det är flera andra som har hårdfakta och hög akademisk profil. Jag menar att Allan Rubin är en person som inte uttalar sig i absoluta termer, utan mer ställer frågor och väcker tankegångar.

– I dag finns det en mycket aktiv cannabisliberal lobby som framhåller att drogen inte har några som helst negativa effekter. Men det är sällan man kräver att dessa har akademiska poäng.

Men de bjuds väl knappast in av länsstyrelser heller?

– Nej, men kommunen är ju politiskt styrd och vi är överens om att ha en restriktiv narkotikapolitik. Därför bjuder vi in personer som är för samma politik. Vi vill inte att människor ska förstöra sina liv med cannabis.

Får Allan Rubin någon ersättning för föreläsningen?

– Ja, men det är inga stora summor.

Läs vidare på nästa sida