Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Lång kötid för barn i väntan på diagnos

Hundratals barn står i kö i väntan­ på diagnos­ från Barn- och ­ungdomspsykiatrin i Region ­Örebro län trots de satsningar som har gjorts i och med IVO:s granskning förra året. Och antalet ­remisser fortsätter att öka kraftigt.
Hundratals barn står i kö i väntan­ på diagnos­ från Barn- och ­ungdomspsykiatrin i Region ­Örebro län trots de satsningar som har gjorts i och med IVO:s granskning förra året. Och antalet ­remisser fortsätter att öka kraftigt. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

ETC Örebro.

Trots en storsatsning på fler ­anställda som kan utreda barn med adhd och autism, står 488 barn i länet i kö för att få en diagnos. Och väntan kan bli lång. ”Jag kan känna en enorm ­frustration och vanmakt ibland för att vi inte räcker till, trots att vi försöker allt vad vi kan”, säger verksamhetschefen Ylva Rosén.

I april 2016 vände sig en förtvivlad mamma till ETC Örebro. Hennes son hade självmordstankar efter att han hade fått vänta länge på en diagnos. Och han var inte ensam. Flera hundra barn som behövde utredas för adhd, autism eller andra neuropsykiatriska utredningar fick vänta i över ett och ett halvt år för en utredning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00