Inrikes.

2014-09-03 17:47
Anhängare till Svenskarnas parti demonstrerar i Jönköping.  Bild: Mikael Fritzon/TT
Anhängare till Svenskarnas parti demonstrerar i Jönköping.

"Lagstifta mot nazismen"

Efter turerna kring Svenskarnas parti och deras landsomfattande valturné har rösterna höjts för att förbjuda, eller på annat sätt juridiskt stoppa nazistiska partier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Det måste bli ett slut på nazisternas rätt att förstöra demokratin”, skriver Dagens ETC:s ansvariga utgivare Johan Ehrenberg i dag.

Han är långt ifrån ensam om den åsikten. Nazistiska Svenskarnas partis valturné har mötts av stora protester i landet. Partiets demonstrationer har varit tillståndsgivna av polis, och har hållits på centrala torg i ett flertal svenska städer. Tunga debattörer menar nu att det finns goda skäl att förbjuda, eller på andra sätt stoppa nazistiska organisationer från att sprida sitt budskap offentligt.

Juristen Peter Nobel, tidigare diskrimineringsombudsman och generalsekreterare för svenska Röda korset, säger till Dagens Nyheter att mötes- och organisationsfriheten inte kan omfatta nazister på det sätt som sker idag.

– Regeringen ägnar sig åt odemokratiskt struntprat och sätter krokben för sig själv. De friheter man hänvisar till ska aldrig någonsin avse kränkningar och hot mot andra människor. Hitler röstades fram i ett demokratiskt val, det ska ingen glömma, och nu är det faktiskt fara å färde, säger han till DN.

Uttrycker biologisk rasism

Enligt Peter Nobel finns det inte några formella hinder för att förbjuda rasistiska organisationer, och han påpekar även att Sverige har ratificerat FN-konventionen mot rasism, vilken förordar att dessa ska förbjudas.

Under Svenskarnas partis demonstration i Stockholm talade partitoppen Anders Ärleskog om att invandrare blandar upp den svenska folkstammens biologi och att inga ”etniska främlingar” ska få svenska jobb.

Percy Bratt, tryckfrihetsexpert och advokat, tror inte på att förbjuda enskilda organisationer, men tycker att regeringen måste tillsätta en utredning.

– Det är svårt att lagstifta mot organisationer. Vi har idag en hetsbrottslagstiftning som gör det förbjudet att uttrycka rasistiska åsikter offentligt. Men det är uppenbart att detta inte räcker till och det krävs en tillskärpning, säger Percy Bratt.

Vänsterpartiets antirasistiska talesperson Christina Höj Larsen är inne på samma spår.

– I Sverige har vi en stark mötes- och yttrandefrihet. Men denna förutsätter att lagen om hets mot folkgrupp används ordentligt, vilket inte görs idag. Vi anser att man behöver titta på detta. Det ska inte vara möjligt att paradera med vilka symboler som helst eller säga rasistiska saker offentligt. Tillståndsgivningen för demonstrationer behöver också ses över.

Vill folkomrösta om förbud

På Facebook har två personer startat ett upprop till en folkomröstning i Malmö, för att förbjuda nazistiska organisationer att torgföra sina åsikter. De säger sig vilja samla drygt 21 000 personers namnunderskrifter för att få till folkomröstningen i kommunen, och hänvisar också till FN:s konvention mot rasism. ”De som idag försvarar nazisternas mötesrätt, hänvisar till mötes- och demonstrationsfriheten MEN denna frihet är begränsad, den gäller inte för hets mot folkgrupp och därmed inte för nazister”, skriver skaparna av evenemanget.