Medier.

2015-08-10 10:09
Elin Grelsson Almestad Bild: Arild Vågen
Elin Grelsson Almestad

Kulturskribent hoppar av GP i protest mot främlingsfientlighet

Göteborgs-Posten har blivit ett språkrör för främlingsfientliga krafter. Det är orsaken till att Elin Grelsson Almestad, kulturskribent hos liberala GP, nu valt att hoppa av sitt uppdrag för tidningen.

Läs också: SD:s nya bästa vän – den borgerliga ledarsidan

Göteborgs-Postens kulturskribent Elin Grelsson Almestad meddelar i ett öppet brev att hon i protest mot ledarsidans alltmer bruntonade profil hoppar av sitt uppdrag. Hennes kritik riktas framför allt mot att ledarsidan skiftat fokus till invandringen, migrationen, flyktingpolitiken. Allt beskrivet med ett ensidigt kritiskt öga, och allt till synes på grund av den nya politiska redaktören.

– Stampen är i kris, Göteborgs-Posten är i kris. I denna tid utsågs Alice Teodorescu till ny politisk redaktör. Trots att såväl medarbetare som utomstående påpekade den nya politiska riktningen vägrade ledningen att lyssna, skriver hon i brevet.

Enligt Elin Grelsson Almestad har den kritiska texterna under sommaren uppgått till en fjärdedel av hela produktionen.

– Nästan alla förespråkar mer restriktiv invandring och så kallade ”minskade volymer”, är starkt kritiska till nuvarande migrationspolitik och personer som inte instämmer i verklighetsbeskrivningen anses ”skönmåla verkligheten” och vara ”moraliskt förkastliga”, skriver hon.

I stället, menar Elin Grelsson Almestad, att den rådande tankestrukturen hos tidningen numera är att alla som motsätter sig ledarsidans verklighetsbeskrivning är “en världsfrånvänd samhällselit som vill uppfostra folket”.

Dagens ETC har försökt nå Elin Grelsson Almestad för en kommentar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

"Tack och hejdå"

Här kan du läsa Elin Grelssons Almestads öppna brev till Göteborgs-Posten.