Stockholm.

2015-11-04 15:24

Kulturhus ockuperat i Årsta

Ett tjugotal aktivister har ockuperat kulturhuset Walla scen i Årsta i protest mot Stockholmshems planerade renoveringar i området. Men när Dagens ETC ringer Stockholmshems pressinformatör så vet de inte att det pågår en ockupation av huset.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Anders Sundman är en av ockupanterna och kopplad till organisationen Allt åt alla. Han berättar att de, tillsammans med andra organisationer, har gått in i huset under onsdagen med syfte att hålla en öppen ockupation.

– Vi har påbörjat en ockupation och den är väldigt öppen och fredlig. Vi kommer inte barrikadera oss där så det kommer inte vara någon farlig ockupation på punkigt 80-talsvis. Dörrarna är öppna och vi välkomnar folk in, säger han.

Visste inte om ockupationen

Det är dock nyheter för Stockholmhems presskontakt Tina Candell. Hon vill inte bli citerad, men när Dagens ETC pratar med henne blir hon förvånad över beskedet och ber att få återkomma. Enligt Tina Candell så ska det inte vara något folk i byggnaden, för den ska användas som etableringsplats för renoveringen som ska ske i området.

Walla scens kontrakt löpte ut i månadsskiftet oktober/november, sedan fick man uppskov till tisdagen men nu ska det alltså vara tömt. Det är det inte.

– Jag vill inte säga exakt hur många vi är, men det rör sig om ett tjugotal och vi byts av att vara där på dagen och natten. På dagarna bjuder vi på fika för de boende i området och andra nyfikna så de får komma och bilda sig en uppfattning, säger Anders Sundman.

Menar att de har rätt att vara där

Det är två saker som Allt åt alla protesterar mot genom ockupationen. Dels är det att kulturhuset Walla scen läggs ned, dels är det mot renoveringarna av lägenheterna som kommer innebär en 50-procentig höjning av hyrorna, enligt Anders Sundman.

– Många som bor i området är fattiga och fattigpensionärer som kommer tvingas från sina hem. Det försöker vi mobilisera mot genom att bygga upp ett motstånd inne på Walla scen.

Vad gör ni om polisen kommer?

– Då kommer vi vara väldigt öppna och tydliga med att vi tänker stanna kvar, men vi tänker inte barrikadera oss. Vi kommer be polisen att stanna utanför och prata med vår kontaktperson och be dem respektera det och utse en dialogpolis.

Och om de hävdar att ni inte har rätt att vara där?

– Då får de väl bära ut oss. Rent juridiskt har vi ju inte rätt att vara där, men vi tycker att vi har det och att det är Stockholmshem som gör fel som kör bort kulturen och fattigpensionärerna från sina hem.