Politik.

2016-04-07 12:00
Margot Wallström. Bild: Marcus Ericsson/TT
Margot Wallström.

KU-förhör med Wallström kritiseras

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Aron Modigs kritik och det Wallström ska svara på

Så här menar Aron Modig att Margot Wallström med fyra olika ståndpunkter skapat förvirring om Sveriges utrikespolitiska linje i Israel-Palestinakonflikten:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Att både Israel och Palestina gör sig skyldiga till utomrättsliga avrättningar (tre olika anföranden i riksdagen under december)

Att Margot Wallström sagt att hon inte ville anklaga Israel eftersom hon inte vet om det begåtts utomrättsliga avrättningar (Expressen och Agenda vid två tillfällen i december)

Att Margot Wallström hävdat att hon inte uttalat sig om Israel specifikt utan om utomrättsliga avrättningar som fenomen. (SVT Agenda vid ett tillfälle i december)

Att Margot Wallström, med hänvisning till FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter, sagt att det på starka grunder kan misstänkas att Israel begått utomrättsliga avrättningar och att de i så fall bör utredas (anföranden i riksdagen vid två tillfällen i januari)

Det här ska Margot Wallström svara på

I dag inleds årets första KU-förhör. Margot Wallström ska svara på frågor kring tre olika anmälningar:

1 I mars förra året stoppades Margot Wallström från att hålla tal vid Arabförbundet. Hon angav att det berodde på Sveriges kritik mot bristande demokrati och mänskliga rättigheter. Enligt medieuppgifter hade Saudiarabien fått veta att avtalet med Sverige skulle brytas, trots att den informationen enligt regeringen gavs först den 10 mars.

2 Efter terrordåden i Paris i november förra året gav regeringen besked om vilken hjälp som skulle ges till Paris men fick kritik för att Utrikesnämnden inte informerades i förväg.

3 Margot Wallströms uttalanden om utomrättsliga avrättningar i Israel. Aron Modig menar att hon brustit i sitt ämbete som utrikesminister genom att uttala sig motsägelsefullt vid fyra olika tillfällen förra året.

Margot Wallström har flera andra KU-anmälningar mot sig, bland annat en om lägenhetsaffärerna med Kommunal. Utfrågningarna om dessa anmälningar inleds senare i år.