Inrikes.

2017-11-15 10:22
Moderaternas rättspolitiske talesperson och justitieutskottets ordförande Tomas Tobé tycker att det är viktigt att kartlägga etniciteten på våldtäksmän och brottsoffren, något som får kritik av RFSU och Roks. Bild: Lars Schröder/TT
Moderaternas rättspolitiske talesperson och justitieutskottets ordförande Tomas Tobé tycker att det är viktigt att kartlägga etniciteten på våldtäksmän och brottsoffren, något som får kritik av RFSU och Roks.

Kritikstorm efter nya kravet: ”Vet inte vad M håller på med”

”Det är dags nu.” Det säger Moderaternas Tomas Tobé angående partiets förslag om att kartlägga etniciteten hos sexualbrottslingar.

Svaret från de organisationer som arbetar mot sexuellt våld som Dagens ETC talat med är lika tydligt: ”Riskabelt” och ”dumt”.

På måndagen presenterade Moderaternas gruppledare och rättspolitiske talesman Tomas Tobé partiets förslag på hur sexualbrotten i samhället ska minska. Förutom att partiet vill se skärpta straff för alla våldtäktsbrott samt höjt minimistraff för sexuellt ofredande föreslår de också att området ska kartläggas.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag tycker det är rimligt att titta på alla delar i en sådan här kartläggning. Jag tycker också att etnicitet är viktigt när man tittar på brottsoffren. Vem är det som utsätts för sexualbrott? Vi ser ju i mycket annan brottslighet att det inte sällan till exempel är personer i utsatta områden som både får stå ut med kriminalitet och där vi har kriminalitet, säger han till Expressen.

Gamla data gäller

Huruvida etnicitet är en rimlig parameter att titta på kan dock ifrågasättas, åtminstone enligt två av de organisationer som arbetar mot sexuellt våld i samhället.

– Vi på RFSU ser inget behov av en uppdaterad genomlysning av området. Vi litar på regeringens bedömning från i våras om att Brottsförebyggande rådets kartläggning 2005 fortfarande håller, säger Sara Bäckström, förbundsjurist på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

Hela diskussionen om kartläggning av förövares etniska bakgrund ser Sara Bäckström som en ideologisk förenkling, där förslag som Moderaternas fokus på endast variabeln etnicitet till och med kan beskrivas som ”dumt” och hänger samman med en tillspetsad politisk diskurs.

– Forskningen säger redan att brottslighet framför allt är kopplat till socioekonomiska faktorer. Och det finns inget i Brås trygghetsundersökningar som visar att olika brottskurvors förändring skulle följa en ökad invandring, säger hon.

Behövs inte

Zozan Inci, förbundsordförande för Roks, är ännu fränare i sin kritik mot Moderaternas utspel om sexualbrott.

– Nej, det är inget som behövs. Vi vet inte vad Moderaterna håller på med. Det är väldigt riskabelt när man ska försöka identifiera våldtäktsmän utifrån etnicitet, säger hon.

Visserligen anser hon att en hel del av de åtgärder som Moderaterna föreslår är bra, men att partiet missar målet helt när det gäller etnicitet. I stället poängterar Zozan Inci det som Roks identifierar som den röda tråden i mäns våld mot kvinnor – mäns föreställning om sin rätt att utöva sexuellt våld på den kvinnliga kroppen.

Hon säger också att det är farligt att utifrån en analys om patriarkala kulturer och därifrån dra slutsatser om mäns benägenhet att utsätta kvinnor för övergrepp.

– Det gjordes i samband med sexuella övergrepp på festivaler häromåret. Men det man gjorde var att utnyttja tillfället för att kritisera flyktingströmmen. Fokus borde i stället ligga på könsmaktsstrukturer. Vi vet att sexuella övergrepp begås av män i olika åldrar och samhällsklasser, inte av etnicitet och religion, säger hon.

Brottsrubriceringen har hårdnat

De senaste årens ökning av våldtäktsanmälningar kan enligt Brottsförebyggande rådet framför allt förklaras med att det skett ett antal lagförändringar som skapat en överflyttningseffekt. Med det avses att fall som tidigare haft lindrigare brottsrubriceringar flyttats över till grövre sådana. I praktiken har våldtäktsbegreppet därför utvidgats.

Till exempel räknades inte före 2005 ett övergrepp som en våldtäkt om offret själv druckit sig berusad. 2013 utvidgades lagen ytterligare och kom att omfatta de fall där offret reagerat passivt.