Inrikes.

2021-01-12 13:07
Kry köper Medhelp som sköter 1177 i region Stockholm. Bild: TT
Kry köper Medhelp som sköter 1177 i region Stockholm.
Puffetikett
Dagens ETC

Kritik mot Krys 1177-affär

Nätläkarföretaget Kry meddelade i början av veckan att de köper företaget Medhelps dotterbolag Vårdtjänster, som sköter 1177 Vårdguiden i Region Stockholm, där Kry även driver vårdcentraler.

– Det skapar en monopolliknande situation, en intressekonflikt och en potentiell jävsituation, säger Talla Alkurdi, gruppledare för Socialdemokraterna i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I höstas skapade Kry rubriker när företaget öppnade vårdcentraler i Stockholm och listade patienter som sedan menade att de inte hade informerats om att de därmed togs bort från sin tidigare vårdcentrals lista. Det hela innebar att Kry tjänade stora pengar på att lista nya patienter samtidigt som andra vårdgivare larmade om att deras vårdcentralers framtid riskerades när de tappade listade patienter. Nu skapar Kry rubriker i Stockholm igen. Företaget köper upp Vårdtjänster, idag ett dotterbolag till Medhelp, som sköter 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, ser risker med förfarandet.

– Kry är en vårdgivare som har egna vårdcentraler, och sedan ska de ansvara för systemet som har hand om rådgivning och hänvisning. Det blir en väldigt konstig konkurrenssituation, säger han till TT.

Även Talla Alkurdi (S) är djupt kritisk.

– Det är häpnadsväckande på många olika sätt. Det skapar ett monopolliknande förhållande när en aktör som har etablerat sig som vårdcentral och vars största verksamhet är digitala vårdkontakter köper upp ett företag som driver 1177 Vårdguiden. Det skapar en intressekonflikt och en potentiell jävsituation samtidigt som det kan skada Vårdguidens trovärdighet.

”För strategisk”

Hon säger att Socialdemokraterna sedan länge har hävdat att Region Stockholm ska driva 1177 Vårdguiden själv. Idag är Stockholm den enda regionen som har lagt ut den verksamheten på entreprenad.

– Tjänsten är för strategisk för att outsourcas. Nu har det gått två år sedan skandalen när det kom fram att patientsamtal hade lagts på en öppen webbserver, det var i samband med det som de två andra regionerna som hade lagt ut 1177 tog tillbaka verksamheten i egen regi. Det som händer nu belyser ännu tydligare varför det är så 1177 Vårdguiden borde drivas.

Innan det kan gå igenom ska köpet godkännas av Region Stockholm, där majoriteten är blågrön.

– Jag hoppas innerligt att regionen stoppar det. Det skapas en ytterst problematisk konflikt när en sådan strategisk tjänst ägs av ett bolag som driver vårdcentraler. Vi kan inte tillåta detta, säger Talla Alkurdi.