Förra året steg försäljningen av kravmärkta produkter med 38 procent. Konsumenterna vill ha nyttigare mat, men det debatteras fortfarande om kravmärket innebär att det faktiskt är nyttigare att äta.
– Vi kan inte säga något generellt om att ekologiska livsmedel är mera hälsosamma. Den enda jättetydliga skillnaden är att ekologiska mejeriprodukter innehåller mer omega-3, säger Maria Wivstad, föreståndare på Epok, Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, till TT. Trots det marknadsförs kravprodukter som mer hälsosamma.
Viktigt med eko för barn
Att barn och foster mår bra av mat som har odlats giftfritt är de flesta forskare överens om, men själva näringsvärdet beror på många andra faktorer, till exempel vilken jord som maten har odlats i.
– Men det handlar inte om att något är mer eller mindre nyttigt, utan om att ekologiskt är ett system för hållbar utveckling, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket till TT.
Krav att följa lagstiftning
För att en produkt ska få kravmärkas måste produktionen stå under särskild kontroll och följa en lagstiftning som är gemensam för hela EU. Zofia Kurowska berättar att många konsumenter är oroliga för om kravmärkningen är äkta, men finns märket på produkten är det rätt säkert.
– Vad som gäller är väl definierat i lagstiftningen kring ekologisk mat och det är väl kontrollerat. ”Närodlat”, däremot, är ett begrepp som saknar lagstiftning, säger hon.