Inrikes.

2021-02-25 08:30
Martin Hallander, tidigare KDU-ordförande, och Magnus Jacobsson (KD) / Mikael Nilsson, docent i historia. Bilder: TT / Riksdagen / Privat
Martin Hallander, tidigare KDU-ordförande, och Magnus Jacobsson (KD) / Mikael Nilsson, docent i historia.
Puffetikett
Dagens ETC

Kraftig forskarkritik mot KD: Förfalskar nazismens historia

Den tyska nazismen var ett vänsterprojekt – den konspirationsteorin har fått fäste i Sverige. Just nu sprids den av kristdemokratiska politiker.

Mikael Nilsson, docent i historia, ser en klar koppling till den amerikanska extremhögerns idéer.

– Genom att ifrågasätta en sanning rycker man också undan mattan för all Förintelseforskning, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

De senaste åren har olika aktörer försökt sammankoppla nationalsocialismen med vänstern. Enligt Mikael Nilsson, docent i historia, är detta en direkt konsekvens av den propaganda som länge bedrivits av den amerikanska högern.

– Jag ser att det generellt sett är så att idéöverföringen på högerkanten mellan USA och Europa är intensiv just nu. Den debatt som pågår på vissa håll är ett ett led i det här, framför allt har Sverigedemokraterna varit som mest aktiva.

En av dem som uppmärksammats för att på sina sociala medier skrivit att nationalsocialismen vuxit fram ur vänstern är Magnus Jacobsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna och andre vice ordförande i Trafikutskottet. Bland annat har han skrivit på Twitter:

”Nationalsocialistiska partiet var en del av alla de vänster­sekter som kämpade om ­makten i Tyskland efter WWI.”

Inspiration från USA

På sin Twitter har sedan riksdagsledamoten fortsatt sprida bilden av att nationalsocialismen vuxit fram ur vänstern. Mikael Nilsson känner igen retoriken sedan tidigare, men anser samtidigt att det blivit ett vanligare inslag i den svenska debatten.

– Det finns två delar i det han (Magnus Jacobsson) har sagt men som ändå hänger ihop. Det ena har med nazismen att göra, att den har sina rötter i vänstern. Den andra historie­förfalskningen är att Social­demokraterna ligger bakom allt ont som skett på 1900-talet, säger han och fortsätter:

– Både de här delarna avspeglas i amerikansk politisk propaganda, genom extremkonservativa och extremhögern som under ett antal år försökt att skriva om historien.

Som exempel nämner Mikael Nilsson den högerextrema propagandisten och konspirationsteoretikern Dinesh D'Souza. Han har haft en betydande roll i att sprida historierevisionismen internationellt. 2017 skrev han boken ”The big lie: Exposing the nazi roots of the American left”.

– Första gången jag stötte på honom var han en fram­trädande katolik som debatterade kända ateister, sedan dess har han konverterat och är idag evangelisk kristen och fram­trädande trumpist, säger han och fortsätter:

– D'Souzas bok går ut på att Hitler och nazisterna inspirerades av den amerikanska vänstern, det vill säga Demokraterna. I den återfinns samma typ av idéer som vi idag ser i den svenska debatten, samma narrativ som SD sedan tog över och paketerade sin historie­förfalskande film genom.

Hur kommer det sig att bilden av vänstern som roten till nationalsocialism kommit att få fäste?

– Jag har ingen aning om vad exempelvis Magnus Jacobsson eller andra likasinnade har för motiv med att skriva om historien på detta sätt, men det är helt klart en ny företeelse som började på allvar med SD:s film. Nu har det blivit till regel snarare än undantag att höra detta.

Vill skapa myter

2019 lanserade Sverigedemokraterna en affischkampanj på Stockholms tunnelbanor med texten: ”Det är inte första gången sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa.” Kampanjen anspelade på en diskussion om EU och fick stark kritik från flera håll, däribland av den dåvarande justitieministern Morgan Johansson (S) som skrev att ”SD bedriver nu ren historieförfalskning i Goebbels anda”, samt av Judiska ungdomsförbundet som ansåg att ”det är omdömeslöst, historielöst och exploatering av Förintelsen i politiska syften”.

Mikael Nilsson menar att Sveriges roll under andra världskriget har diskuterats länge och ur olika perspektiv.

– En ironisk och lite tragisk sida till det hela är att mycket av den kritik som framförs mot den svenska politiken under andra världskriget som idag förs fram från högern, det var kritik som fördes fram av vänstern på 90-talet. Maria-Pia Boëthius bok ”Heder och samvete” granskade Sveriges roll under kriget och paketerade det i en vänster­moralisk kontext.

Vad tror du driver ett parti som Sverigedemokraterna att skriva om historien på detta sätt?

– Jag har länge funderat på hur det kommer sig att SD ägnar så stor energi åt att göra ner Sverige. Det är först efter den senaste debatten med KD-politikern som jag landat i svaret: En stor del i fascismen är att skapa myter. Det är inte den riktiga historien man mytologiserar, snarare idealiserar man delar av historien. Det värsta som finns enligt den här rörelsen är komplicerade historiska skeenden, säger han.

– Komplicerad historie­beskrivning passar inte in i den fascistiska modellen. Man lägger skulden för det här tvetydiga och dåliga på socialdemokratin. Någonting man placerar utanför nationen, och Sverige. Man skapar en syndabock och släpper ut den i öknen, säger han.

Enligt Mikael Nilsson är propagandan om national­socialismens ursprung som förs fram av SD, KD-politiker och andra aktörer på högerkanten värd att ta på allvar.

– Vi måste komma ihåg att om vi accepterar tanken på att nazismen ändå har sina rötter i vänstern, innebär det att vi måste skriva om hela historien, om inte enbart Hitler och
nationalsocialismen – men också specifikt historien om Förintelsen. ­Genom att ifrågasätta en sanning rycker man undan mattan för all Förintelseforskning.

Uttalanden om nazismen från kristdemokrater

”Nazismen var en vänsterrörelse. Vet att ni inte uppskattar det men det var bla därför nazisterna och kommunisterna klarade av att dela upp Östeuropa när Hitler och Stalin startade WWII genom att angripa polen.” – Magnus Jacobsson på Twitter den 1 februari.

”Det är ändå ironiskt det här med att sossarna kör med brunsmetning. De enda som faktiskt haft eftergiftspolitik till historiens enda nazistiska regering är sossarna.” – Martin Hallander, tidigare KDU-ordförande, på Twitter den 19 februari.

Dagens ETC har försökt nå Kristdemokraterna för en kommentar, men utan framgång. Magnus Jacobsson har avböjt intervju.

Relaterade artiklar