Inrikes.

2020-05-16 10:50
Systemet med en stor andel visstidsanställda innebär att personalomsättningen inom äldreomsorgen är hög.  Foto: Fredrik Sandberg / TT
Systemet med en stor andel visstidsanställda innebär att personalomsättningen inom äldreomsorgen är hög.
Puffetikett
Dagens ETC

Kommuner lovar tryggare anställning

Timvikarier ska erbjudas längre vikariat, och fler ska få fasta anställningar. Det säger flera av landets kommuner som nu följer Uppsala och Södertälje – och satsar på tryggare anställningar inom äldreomsorgen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Över 1 500 döda. Socialstyrelsens siffror är dystra – drygt hälften av alla de över 70 år som dött, har gjort det på ett boende. En orsak till att smittspridningen i den svenska äldreomsorgen blivit så stor, tros vara hur omsorgen är strukturerad. Inte minst gör systemet med en stor andel visstidsanställda att personal-
omsättningen är hög. Nyligen beslutade både Uppsala och Södertälje därför att timvikarier ska anställas. Antingen ska de erbjudas tillsvidareanställning eller längre vikariat.

– Det handlar ytterst om att minska smittspridningen och skydda riskgruppen äldre samtidigt som vi avlastar våra medarbetare, sa Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden i Uppsala, till Dagens ETC för två veckor sedan.

Nyligen gick också social­minister Lena Hallengren ut och sa att fler kommuner borde följa efter.

Nu verkar hon ha fått gehör – flera av de kommuner som Dagens ETC har pratat med säger att de planerar liknande åtgärder som i Uppsala och Södertälje. I  Göteborg satsas till exempel 300 miljoner kronor på äldreomsorgen. Pengar som bland annat ska gå till att ge timanställda längre vikariat, men också till att göra om visstidanställningar till tillsvidareanställningar.

– Längre kontrakt är viktigt, bland annat för att man inte ska riskera att de som har korta anställningar avstår från att vara hemma av ekonomiska skäl om de är lite småsjuka, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd.

Slopat mål

I normala fall utgörs ungefär tio procent av de arbetade timmarna inom äldreomsorgen i Göteborg av timvikarier. Det är betydligt lägre än i till exempel Stockholm. Men samtidigt högre än det mål kommunen tidigare hade, som innebar att timvikarierna skulle stå för max fem procent av arbetet. Elisabet Lann menar att det inte är realistiskt att sträva efter att timvikariaten ska upphöra.

– Den dagliga verksamheten ska inte byggas upp av timvikarier, men vi kan inte bli av med det helt. Många, till exempel sådana som studerar, vill själva jobba som timvikarier för att kunna hoppa in när det passar dem, säger hon.

Även i Örebro, Malmö och Östersund har timvikariaten diskuterats den senaste tiden. I Östersund ska principen vara att timvikarier får scheman för minst två veckor framåt. Något som Sveriges kommuner och regioner, SKR, rekommenderade redan i mitten av mars.

– Så långt det bara går planerar vi scheman minst två veckor framåt. Det är bra för både kontinuiteten och för att den som är vikarie inte ska riskera att gå miste om ersättning vid sjukdom, säger Robert Brandt, vård- och omsorgschef i Östersund.

Få timvikarier

Sett till både hemtjänsten och de särskilda boendena i kommunen är andelen timvikariat ganska stor i kommunen – runt 20 procent av de arbetade timmarna görs av timvikarier. Bosse Svensson (C), kommunalråd i Östersund, tror att den andelen kan behöva minska.

– Även på lång sikt måste vi fundera över hur vår äldreomsorg är uppbyggd. I Sverige har vi stora boenden som kräver mycket personal, med vårdkrävande äldre, och många vikarier. Jag tror att vi kommer behöva ompröva hur äldrevården är strukturerad efter det här, säger han.

I Malmö är andelen tim­anställda betydligt lägre än i Östersund – ungefär i nivå med Göteborg. Också här är standard numera att ge visstidsanställda schema för minst två veckor framåt.

– Vi tar in väldigt få på timmar nu, det är i princip bara sådana som studerar och själva vill ha det så. Annars gäller schema för minst två veckor, så att den som blir sjuk ska kunna få sjukersättning, säger Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö.

Även i Örebro får visstidsanställda vikariat för en längre period. De som har fått vikariat nu sedan pandemin bröt ut får i de allra flesta fall erbjudande om jobb som sträcker sig över sommaren, enligt Annika Roman, förvaltningschef för vård och omsorg i Örebro.

– Målet är att vi ska få en kontinuitet, att vikarier ska vara på ett och samma ställe. Det höjer kvalitén och ökar tryggheten för vikarierna, säger hon.

Att göra om vikariat till tillsvidareanställningar bidrar väl ännu mer till det?

– Ja, och vi är liberala med tillsvidareanställningar också. Den som har rätt kompetens har stor chans att få en tillsvidareanställning. Med tanke på hur demografin ser ut vet vi att vi kommer behöva personal även efter det här.

Fakta:

90 procent av de avlidna i covid-19 är 70 år eller äldre (fram till den 14 maj).
 

52 procent av dessa avled på

ett särskilt boende, medan

26 procent hade hemtjänst.