Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Kommuner kan tvingas att införa sprututbyte

Invigning av sprututbyteskliniken vid St Görans sjukhus 2013 av Birgitta Rydberg,        dåvarande landstingsråd. En oberoende utvärdering av kliniken visar på en markant minskning av riskbeteende bland deltagarna.
Invigning av sprututbyteskliniken vid St Görans sjukhus 2013 av Birgitta Rydberg, dåvarande landstingsråd. En oberoende utvärdering av kliniken visar på en markant minskning av riskbeteende bland deltagarna. Bild: Bild: Fredrik Persson/TT

ETC Stockholm

Stockholms socialförvaltning ställer sig positiv till regeringens lagförslag om att kommuner kan tvingas införa sprututbytesprogram för narkomaner, på initiativ av landstingen. Anders Hammarberg, oberoende utredare av sprututbyteskliniken i Stockholm, säger att sprututbytet på intet sätt underlättar eller uppmuntrar knarkandet. – Det finns ingen narkoman som slutar injicera för att man inte får tag på rena verktyg, säger han.

Stockholms stad invigde 2013, efter över två decennier av politiska strider, en sprututbytesklinik i anslutning till S:t Görans sjukhus på Kungsholmen. Men över hela landet finns i dag inte mer än sex sprututbyteskliniker, i tre olika landsting. Därför lade regeringen i höstas fram ett nytt lagförslag om att kommuner ska kunna tvingas till att införa sprututbytesprogram, på initiativ av landstingen. Stockholms socialförvaltning ställer sig nu i sitt remissyttrande positiv till lagförslaget. Även Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) tycker att förslaget är bra och hoppas på att ändringen kan innebära att även kranskommuner till Stockholm öppnar sprututbyteskliniker.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

 • Tidning varje dag i veckan
 • Läs den digitalt när och var du vill
 • Läs låsta artiklar på ETC.se
 • Tillgång till arkivet på sajt och i app
 • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln