Fackligt.

2016-01-15 09:25
Bild: Henrik Montgomery/TT

Kommunal kan få betala dyrt för höjda kvinnolöner

Fackförbundet Kommunal pressas hårt i de pågående avtalsförhandlingarna. Efter att samordningen med de andra förbunden havererat kräver nu Sveriges kommuner och landsting (SKL) slopade lägstalöner, sänkt OB-ersättning och en ökad individualisering av lönesättningen. – SKL intar en extrem position till höger om Svenskt Näringsliv, säger Johan Ingelskog, avtalschef på Kommunal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Undersköterskor beredda på strejk: ”Fruktansvärt less nu”

För första gången sedan 1997 förhandlar varje LO-förbund på egen hand i avtalsrörelsen. Samordningen bröt samman tidigare i höstas sedan Kommunal krävt en riktad satsning för att höja kvinnodominerade låglöneyrken, framförallt undersköterskor.

Nu pressas förbundet hårt av arbetsgivarsidan, Sveriges kommuner och Landsting (SKL), som ser en chans att driva igenom bland annat slopade lägstalöner och sänkt OB-ersättning. SKL:s motkrav för att höja undersköterskornas löner med 400 kronor i månaden jämfört med industriarbetarna är också att Kommunal går med på så kallade sifferlösa avtal. Det innebär att det centrala avtalet inte innehåller några specifika löften om löneförhöjnigar för var och en utan istället blir en löneförhandling lokalt mellan arbetsgivare och fackförbund. Det innebär också att facket i praktiken inte har möjlighet att ta till strejkvapnet i löneförhandlingarna. Facket menar att de sifferlösa avtalen urholkar solidaritetstanken i lönesättningen och att förbundens förhandlingsposition kraftigt decimeras om de införs.

– För vår del är det här inget alternativ. Vi har haft svårt att få ut de löneökningar vi förhandlat fram som det är, säger Johan Ingelskog.

Sämre genomsnittlig löneutveckling

Medan Kommunals medlemmar 2014 fick en genomsnittlig löneökning på två procent fick många tjänstemän och akademiker, som accepterat sifferlösa avtal där lönen bestämts enskilt i varje kommun och landsting, en genomsnittlig löneökning på tre till sex procent. Samtidigt ökade lönespridningen inom tjänstemannaförbunden och vissa fick mycket mindre löneökning än andra.

Heléne Fritzon (S), ordförande i förhandlingsdelegationen för SKL, försvarar de sifferlösa avtalen. Hon hänvisar till att det varit få strejker, vilket hon ser som ett tecken på att det går att värna industrins ”märke” och ha sifferlösa avtal som ger mer till vissa grupper.

– De sifferlösa avtalen förlängs och nya tecknas, det gör att tron på den lokala lönebildningen fungerar hos oss, säger hon till KA.

Men Johan Ingelskog menar att SKL intar en mycket extrem position.

– De intar en extrem position till höger om Svenskt näringsliv. Det är speciellt anmärkningsvärt med tanke på att SKL är en politiskt styrd organisation, som idag leds av en vänstermajoritet. De intar här en nyliberal hållning till den svenska kollektivavtalsmodellen, säger han.

Ytterligare individualisering

SKL vill även se mer flexibilitet vad gäller anställningsformer och lönesättning på varje enskild arbetsplats. Detta tolkar Kommunal som att arbetsgivarorganisationen SKL vill se en ytterligare individualisering av arbetstagaren på lokal nivå.

– Vi har haft individuell lönesättning i 20 år nu och många medlemmar är frustrerade över att det inte fungerar. Vi tror inte på en hemlig huggsexa om löne­ökningen, utan om en öppen och transparent process, där alla anställda får veta varför man får en viss lön. Så är det inte idag, säger han.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund har tidigare sagt att stridsviljan bland förbundets medlemmar är hög och att strejkvapnet kan komma att bli aktuellt. Men Johan Ingelskog vill inte spekulera.

– Vi har kongressbeslut på att kräva kronor och ören i avtalet, nu har vi en motpart som vill det motsatta, så det kommer bli en tuff förhandling, säger han.

Läs vidare på nästa sida