Inrikes.

2021-06-10 18:30
  • Klarna och Spotify hör till de som får vara remissinstanser i frågan om marknadshyror. Bild: TT, Press
    Klarna och Spotify hör till de som får vara remissinstanser i frågan om marknadshyror.
  •  Momodou Malcolm Jallow, Vänsterpartiets talesperson för bostadspolitik. Bild: Press/Vänsterpartiet
    Momodou Malcolm Jallow, Vänsterpartiets talesperson för bostadspolitik.
Puffetikett
Dagens ETC

Klarna och Spotify får tycka till om marknadshyror – men inte LO

Regeringen har lämnat ut en lista med vilka som får remissinstans om marknadshyror. På listan finns bolag som Klarna och Spotify– men inte LO.

– Det visar väldigt mycket vem regeringen har tänkt att lyssna på i den här frågan, säger Momodou Malcolm Jallow (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Justitiedepartementet har publicerat listan med organister och myndigheter som ombeds ge synpunkter på utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion, som Proletären var först med att rapportera om. På listan finns inte LO, men i stället streamingjätten Sportify, betalningsbolaget Klarna och Startup Sweden, Tillväxtverkets insats för att stötta digitala startups.

– Att regeringen har bjudit in Spotify och Klarna att svara om marknadshyror men inte LO tycker vi talar ett tydligt språk. Det visar väldigt mycket vem regeringen har tänkt att lyssna på i den här frågan, säger Momodou Malcolm Jallow, Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson.

Momodou Malcolm Jallow anser att det är problematiskt att vanliga människor, inte blir representerade på listan genom till exempel LO. Att det är exempelvis undersköterskor och butiksbiträden, som behöver kunna bo där jobben finns. Att det här visar att deras röst inte prioriteras.

–  Att vilja hämta företagens synpunkter men inte de vanliga människornas, de som kommer att drabbas av marknadshyror, det tycker jag är rent ut sagt en skandal, säger han.

LO:s presssekreterare Sigrid Bøe kommentarer att organisationen inte finns med på listan i ett mejl till Dagens ETC. Hon påpekar att ingen facklig organisation är med på listan.   

“Eftersom LO tycker att bostadspolitik är en viktig fråga så kommer vi dock att lämna ett remissvar på eget initiativ, för det finns inget krav att finnas med på remisslistan.”, skriver hon.

Wallenstam investerar 125 miljoner

Företagens koppling till och intresse av den svenska bostadsmarknaden har framkommit tidigare. Spotifys grundare Daniel EK och Martin Lorentzon publicerade 2016 ett öppet brev, där de krävde en mer flexibel bostadsmarknad. De menade att de skulle bli tvungna att lämna landet om inte reglerna ändrades. Bland annat Centerpartiets partiledare Annie Lööf tog ställning i kampanjen #backaspotify med en tweet: “Sverige behöver de snabbväxande tillväxtbolagen mer än vad de behöver Sverige”, skrev hon.

I mars investerade fastighetsbolaget Wallenstam 125 miljoner i Klarna. Tanken bakom den stora investeringen är att hyresgäster ska kunna betala hyror och andra avgifter med betaltjänsten så småningom, skriver GP. Samma månad som affären gick igenom avslöjade Aftonbladet att Klarnas kunder har en halv miljard i skulder hos Kronofogden.

”Det handlar om rekrytering. Många stora företag framhåller att bostadsbristen försvårar, speciellt i storstäderna”, skriver justitedepartementets pressamordnare Sofie Rudh i ett sms till Dagens ETC.