Norrström mitt i City. Här är fiskevattnet unikt då Östersjöns och Mälarens vatten möts. Det gör att både laxar, öringar, abborrar och gös simmar här. Men här är också halterna av det giftiga ämnet PFOS så höga att det inte klarar EU:s kvalitetsnorm.
Det är dock inget som Christer Jangarve, Bernt Åström, Lennart Holmgren och Henrik Ersson, aktiva i fiskeklubben Strömstararna, bryr sig särskilt mycket om.
– Nej, jag är inte orolig. Jag äter fisk som jag fångar på olika ställen ungefär två gånger i månaden, säger Christer Jangarve.
– Äh, jag dör snart ändå, skrattar Bernt Åström och kastar efter havsöring med sitt spö.
”Ät varierat”
Men det är inte bara i Norrström som halterna av PFOS är höga. De mätningar som Stockholm stads miljöförvaltning gör av både ytvattnet och fiskarna visar att halterna av de fyra olika PFAS-ämnen de undersöker når långt över gränsvärdena på samtliga ställen där de tar prover: Årstaviken, Brunnsviken, Blockhusudden och insjön Drev-viken – där halterna är högst.
– På alla de platserna innehåller abborrarna halter av PFOS på mellan 10 till 30 nanogram per kilo. Gränsvärdet är på 9 nanogram, berättar Maria Pettersson på miljöförvaltningen.
Sverker Lovén som är fiskekonsulent i Stockholms stad anser ändå att man kan fortsätta äta fisken och tycker att man ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer för insjöfisk.
– Det viktigaste är att äta varierat och mångsidigt. Det kommer alltid nya larm om vad som är farligt. Man kan äta fisk från olika delar av världen för att variera, säger han.
På miljöförvaltningen försöker man hitta orsakerna till att vattnet innehåller PFOS.
– Vi vet inte varför halterna är så höga, säger Maria Pettersson.
Har ni hittat källan?
– Nej, men vi har inte letat. Det finns på ”att göra-listan”.
Sportfiskarna i Norrström är mest ute efter lax och havsöring.
– De är ju utplacerade och har vuxit upp någon annanstans, så de innehåller nog inte så mycket PFOS, säger Bernt Åström.