Inrikes.

2019-11-12 12:30
Bild: Skärmdump från reklamfilmen
Puffetikett
Dagens ETC

Kioskpersonal byttes ut i Staffanstorp-filmen: ”Ingen frågade mig”

Kritiken är massiv mot Staffanstorps kommun. Detta efter en reklamfilm som bara innehåller vita människor, och som anklagas för att försöka dra vinning av dödsskjutningarna i Malmö.

Dagens ETC har talat med en kioskägare, själv invandrare, som inte fick vara med.

– Jag hade ställt upp, men de frågade inte, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Reklamfilmen lanserades på måndagen och marknadsför Staffanstorp som ett tryggt alternativ för dem som har tröttnat på Malmö. I filmen ses en kvinna och en flicka fly från ett ungdomsgäng och i nästa scen ses familjen flytta till Staffanstorp.

Samtidigt hörs en speakerröst som säger att många känner sig vilsna i sin stad, och att Staffanstorp är en plats där "tryggheten, äldreomsorgen, skolan och näringslivet verkligen fungerar".

Alla som syns i filmen är vita, någonting som lett till att den hyllas på högerextrema sajter som Nordfront och Fria tider.

Filmen får samtidigt hård kritik på sociala medier.

"Jag får vibbar av nazistiskt 30-tal”, skriver en person och andra håller med: "Är ni helt jävla tappade??!! Vidrigaste jag sett på länge", "Vilken vidrig film", "Är det ett skämt?".

S: ”Ska inte polarisera”

Oppositionsrådet i Staffanstorp, Pierre Sjöström (S), är kritisk till filmen av flera anledningar.

– Först och främst tycker jag inte att man ska göra en reklamfilm som bygger på att man rackar ner på en annan kommun. Det finns så mycket positivt med Staffanstorp så vi behöver inte göra reklam på bekostnad av någon annan, säger han.


Här kan du se reklamfilmen.


Han säger också att han inte ser behovet av en reklamfilm. Kommunen växer med två procent årligen.

– Filmen är slöseri med skattepengar, säger han.

Han tror att filmen delar invånarna i Staffanstorp. Det finns en grupp som tycker att den är bra, medan andra tar avstånd.

– Jag menar att en kommun ska inte gå in och polarisera frågor som man gör här. Vi ska inte medverka till det, säger han.

M: ”Läser in för mycket”

Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp förstår inte kritiken.

– Folk läser in för mycket. Vi registrerar inte etnicitet, vi tänker inte på vilken hudfärg människor ska ha när vi gör annonser, säger han till Expressen.

Pierre Sjöström ger inte mycket för den förklaringen.

– Det är så dags att säga att man inte tänkt. Varje handling måste ju vara genomtänkt. Sedan kan man diskutera varför man släpper en film när det är som mest oroligt i Malmö. Det kan man ha sina funderingar över, det finns säkert skäl för det också, säger han.

Fick inte vara med

I filmen syns också en person som uppträder som kioskpersonal. Mannen som äger butiken i verkligheten är invandrare, men i filmen är kioskpersonalen vit.

Dagens ETC har pratat med kioskägaren. Han berättar att han har en anställd som jobbar i kiosken, men ingen av dem har fått frågan om att vara med i filmen. Han säger att han gärna hade varit med om han hade fått frågan.

– Jag hade ställt upp, men ingen frågade mig, säger han.

Han har inte hört kritiken mot filmen och säger att han inte vill kommentera den.