Inrikes.

2019-03-20 09:00
  • Anders Wijkman / Ebba Busch Thor. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT / Janerik Henriksson/TT
    Anders Wijkman / Ebba Busch Thor.
Puffetikett
Dagens ETC

KD:s uppsving sker till ett högt pris: ”Känner inte igen mig i partiet”

I dag firar Kristdemokraterna 55 år som parti. Det kan de göra med opinionssiffror som är de högsta på flera år. Men partiet har tagit sig dit genom en kraftig högergir.

”Jag känner inte igen mig i partiet”, säger före detta kristdemokraten Anders Wijkman.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag är det 55 år sedan Kristen demokratisk samling bildades. På den tiden ville partiet, som i dag heter Kristdemokraterna, inte ens kalla sig borgerligt. Men i dag placeras det någonstans mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna på den politiska skalan.

För ett år sedan, när opinionssiffrorna sviktade, anlitade Ebba Busch Thor Ny Demokrati-lokomotivet Bert Karlsson för att rädda partiet. Och med utspel om att flyktingar måste anstränga sig mer för att bli svenska, att svenska jultraditioner är hotade och att det måste bli ett stopp för menskonst i Stockholms tunnelbana har hon drivit partiet allt längre högerut och anklagas ofta för att vara populistisk.

Partiet har genomgått en stor förvandling sedan KD-profilen Anders Wijkman gick med för drygt 20 år sedan.

En av anledningarna till medlemsskapet var att han ansåg att det vore katastrof om hållbarhetspolitiken blev en höger-vänsterfråga. Han säger att han tycker att ambitionen lyckades och att KD skrev ett radikalt program i början av 2000-talet.

I dag känner han inte igen det parti han en gång gick med i.

– Det finns fortfarande enskilda personer som är engagerade, men partiledningen har helt släppt de här frågorna. De prioriterar helt andra saker. Från min utgångspunkt är det helt fel väg att gå, säger han.

I Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma budget för i år avskaffades flygskatten, statsbidraget för solceller halverades och klimatinvesteringsprogrammet ”Klimatklivet” halverades. Anders Wijkman säger att han blev förvånad över budgeten, men att den samtidigt är en del av ett pussel som partiet lagt i flera års tid.

Första parti att prata om naturen

När partiet startade för 55 år sedan var det bland de första som pratade om att rädda vår natur och fick till och med epitetet ”luft- och vattenpartiet”. På den tiden tittade man på hypotetiska scenarion utifrån modeller om tillväxt och teknologi. I dag är modellerna verklighet, men partiet har helt bytt fokus.

– Det är märkligt. Vi är mitt i den perfekta stormen. Vi talar mycket om klimatet, men utarmningen av ekosystemet är lika viktigt. Jag är jäkligt förvånad över att man inte ser det här, det måste jag säga. Det är obegripligt för mig, säger Anders Wijkman.

Hur ser du på partiets konservativa asylpolitik och satsningarna på försvaret?

– Med min bakgrund, tio år i Röda korset och många år i FN, så ser jag på det med stor sorg. Jag känner inte igen mig i partiet. Sedan kan man möjligtvis säga att problemet när det gäller hela flyktingpolitiken ju är att Europa och EU inte har lyckats. Det är klart att det blir omöjligt för ett eller två länder i Europa att ensamma ta ansvaret.

Kristdemokraterna fick över 10 procent i en aktuell mätning, hur ska det tolkas?

– Partiets uppgång har väldigt mycket med de andra partiernas popularitet att göra. Moderaterna har hamnat lite i bakvatten, och Kristdemokraterna är ju tydliga. Ebba Busch Thor når fram i rutan väldigt bra. Så det är inte så konstigt, säger han.

Politiska bedömare har placerat det nya Kristdemokraterna mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Tror du att partiet kan gå ännu längre högerut?

– Hade du frågat mig för fem år sedan när det gäller flykting- eller klimatpolitiken så hade jag sagt nej. Men allting tycks vara möjligt. Politik är det möjligas konst, heter det ju.

”Måste vara självkritiska”

Anders Wijkman menar dock att migrationsfrågorna inte är den enda anledningen till att människor röstar på Sverigedemokraterna. Han ser ett  problem i att de etablerade partierna inte talat om globaliseringens nackdelar – att många människor känner sig som förlorare och är mer otrygga. Det utnyttjar SD.

– Där måste man vara självkritisk, det tycker jag inte att de etablerade partierna har varit. Man får känslan av att alternativen är status quo eller SD. Istället för att på ett konstruktivt sätt diskutera hur vi ska reformera den globala ekonomin blir det någon slags svartvitmålning. I det sammanhanget tycks KD nu krypa närmare SD istället för att göra något rejält av den problembild man ser.

Läs vidare på nästa sida: Tidslinje

Anders Wijkman

Riksdagsledamot för Moderaterna 1971–1978.

Generalsekreterare för Röda Korset 1979–988.

Generalsekreterare för Naturskyddsföreningen 1989–1991.

Biträdande Generalsekreterare för FN 1995-1997.

Europaparlamentariker för Kristdemokraterna 1999–2009.

Sedan 2012 är han en av frontfigurerna för den globala tankesmedjan Romklubben.