Inrikes.

2019-06-12 13:30
  • Bild: KD / Skärmdump
Puffetikett
Dagens ETC

KD-topp: ”Alla aborter är mord”

Joachim Gahm (KD) tycker att är alla former av abort är mord – enligt hans religion. I sociala medier skriver han också om ”genusfascister” och ”PK-media”, och kallar bland annat Dagens ETC för ”ultrakommunister”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Joachim Gahm är gruppledare för Kristdemokraterna i Danderyds kommun och ett av toppnamnen i den lokala partiföreningen. Han blev känd för en bredare allmänhet när han tvingades gå ut och beklaga att Danderys kommun måste höja skatten på grund av ett hål i budgeten. Men på sociala medier har Gahm blivit känd för andra saker.

Förra året fick han mycket hård kritik för att han kallade ett rasistiskt mord i Italien för en "hämndattack", trots att det riktades mot oskyldiga människor. Den gången bad han om ursäkt.

– Det var dumt, sa han till tidningen Mitt i.

Joachim Gahm har en mycket aktiv Facebooksida. I långa inlägg går han till attack mot det han kallar ”genusfascism”, allt som förknippas med feminism och ”PK-media”. Han menar att Lars Adaktusson, som på senare tid granskats av ett flertal medier, är utsatt för ett drev och att medierna haft en agenda för att svartmåla KD.

Kallar ETC och Expo för ”ultrakommunister”

Dessutom kallar Joachim Gahm tidningar som Expo och Dagens ETC för ”ultrakommunister”. Politiska motståndare inom Sociademokraterna kallas för extremister och klumpas ihop med islamism.

”Här ser ni ett ytterst farlig extremist, Ulf Bjereld som under godheten och kristendomens mantel försöker indoktrinera oss med marxistiskt och konstigt nog islamistiskt tankegods… När vi fått bort Bjereld så kan demokratin i Sverige andas ut ett litet tag, värre antidemokrat är svårt att leta upp”, skriver han på Facebook, vilket tidningen Aktuellt i politiken var först att rapportera.

”Man måste våga stå upp för svenskheten… och våga säga ifrån mot genusrasism, feminism, islamism och annat ont… samtidigt som man även är tydligt frihetlig i ekonomi och skattefrågor”, skriver Gahm.

Vill se hårdare linje mot flyktingar

I migrationsfrågan vill Joachim Gahm att partiet ska ha en hårdare linje, udden är riktad mot anhöriginvandringen som Gahm anser är anledningen till att KD straffades av väljarna i EU-valet. Det var i Danderyd som KD innan valet 2018 gick ut med egna valaffischer med budskapet "Migranttak", trots att kommunen tar emot en väldigt liten andel flyktingar. Kampanjen drogs tillbaka.

Joachim Gahm har också skrivit en rad inlägg på sociala medier där han försvarar Lars Adaktussons agerande i abortfrågan i EU-parlamentet. På en direkt fråga i en av trådarna om var han står i abortfrågan svarar Gahm att det enligt hans religion är förbjudet med abort.

"Min tro tillåter inga aborter, alla aborter är mord", skriver KD-toppen.

Däremot ställer han sig bakom partiets linje i abortfrågan, och han menar att man måste skilja på religion och politik.

”Får tycka vad fan de vill”

När Aktuellt i politiken frågar Joachim Gahm om hans retorik mot feminism, och att KD får kritik för att partiet närmar sig SD blir svaret:

– De får tycka vad fan de vill.

– Vi har väljare som har strömmat från SD, som jag kallar ”SD light”. De är egentligen inte SD men de är förbannade. De är konservativa eller högerborgerliga, och så har de inget hem och tycker att Moderaterna har svikit dem. Och då går de till KD, säger Gahm till Aktuellt i Poltiken.

Dagens ETC har varit i kontakt med Joachim Gahm, som avböjt en intervju.