Inrikes.

2017-09-13 18:01
Mattias Falk / NMR demonstrerar. Bild: Arkiv / Ulf Palm/TT
Mattias Falk / NMR demonstrerar.

KD-politiker handlade hos nazistgruppen: ”Kommer beställa mer”

Den kristdemokratiska kommunpolitikern Mattias Falk har vid upprepade tillfällen beställt propagandamaterial från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han säger att det gjordes i ”studiesyfte” – men sprider samtidigt organisationens artiklar i sociala medier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

De senaste åren har Mattias Falk varit en trotjänare för Kristdemokraterna i Kils kommunpolitik och är sedan valet ledamot i byggnadsnämnden. Men han har också ett politiskt liv utanför partiet. Natten mot den 4 december 2015 klickade han in på Nordfront förlags webbutik, som drivs av Nordiska motståndsrörelsen.

Han beställde hem böckerna ”Dog verkligen sex miljoner?” och ”Tyskland återfött” av Hermann Göring. Några månader senare beställde han en bunt med 300 flygblad i storlek A5 som uppmanar till återtagande av ”makten från den globala sionistiska elit” som ”ockuperat vår värld”. Han beställde också 100 klistermärken med liknande budskap. Tre månader senare beställde han ytterligare 300 flygblad med samma motiv.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Sammanlagt har Mattias Falk handlat varor för 1 020 kronor från Nordfronts webbutik. Det visar uppgifter som läckt ut från Nordfronts server efter en hackar­attack. Identiteterna på drygt 1 100 av stödmedlemmar, kunder i webbutiken och kommentatorer på Nordfront.se sprids nu på nätet.

”Till för att spridas”

Förutom Mattias Falk har en moderat kommunpolitiker och en vänsterpartist beställt material från Nordfront. Men störst stöd har nazistorganisationen från SD-politiker. I gårdagens tidning kunde Dagens ETC avslöja att 14 personer som representerar SD på kommunnivå i olika grad har stöttat Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ekonomiskt.

Försäljningen av propagandamaterial är en viktig inkomstkälla för organisationen som är helt beroende av sympatisörers och medlemmars ekonomiska bidrag. Det berättar Jonathan Leman som är researcher på den antirasistiska stiftelsen Expo.

– Aktivisterna köper själva de affischer och klistermärken de sätter upp. Propagandan i butiken är till för att spridas, det är inget man köper för att ha hemma i bokhyllan, säger Jonathan Leman.

Beställt klistermärken

Mattias Falk erkänner att han beställt materialet men att han ”är för gammal för att springa runt och sätta upp klistermärken”. Han säger sig inte sympatisera med NMR men ser samtidigt inget problem med att ge ekonomiskt stöd till organisationen.

– Det var ganska lång tid mellan mina beställningar. Propagandamaterial förändras och det är olika texter på flygbladen. Jag beställde dem för att ta del av vad som sägs och vilka strömningar som pågår i samhället. Men allt ligger i en låda här hemma, säger Mattias Falk.

Men på Nordfronts hemsida kan vem som helst gå in och läsa texterna på flygbladen och de flesta klistermärken, det krävs ingen beställning.

Så sent som den 20 maj i år delade Mattias Falk länkar till nazistiska Nordfront i sociala medier. I juni uppmanade han också sina vänner att lyssna på podcasten Ingrid och Conrad som bland annat öppnat för att samarbeta med NMR och där Daniel ”Conrad” Frändelöv avslutat en av sina livesändningar med ”sieg heil”.

De är båda Facebook-vänner med Mattias Falk och har kommenterat hans inlägg. Mattias Falk säger att han tar del av många olika politiska poddar och nämner att han ska närvara vid NMR:s demonstration i Göteborg i samband med bokmässan. Han ska däremot inte gå i tåget.

– Men jag ska åka dit och titta. Det vore intressant att se om de lyckas samla en stor demonstration, säger Mattias Falk.

Man skulle kunna hävda att de växer sig starka delvis tack vare dina ekonomiska bidrag.

– Du kan få det till vad du vill. Jag kommer beställa mer grejer därifrån om jag hittar något av intresse.

Tidigare artiklar

Här är SD-politikerna som stöttat nazistgruppen NMR

SD-topp medlem i nazistgrupp: "En god sak"

Dagens ETC granskar Nordfront-filerna

I gårdagens tidning avslöjade vi att 14 sverigedemokratiska politiker gett ekonomiskt stöd till Nordiska motståndsrörelsen. En av dem – Fredrik Franzén, vice ordförande i SD Järfälla – har dessutom gått in som stödmedlem i nazistgruppen. Det visar uppgifter från Nordfronts server som Dagens ETC har granskat.

Så har Dagens ETC granskat materialet

1. Vi har laddat ner den känsliga informationen.

2. Vi har fått filernas äkthet bekräftad av en expert.

3. Vi har sedan gjort personkollar på 2 096 ordrar.

4. Ur den gruppen har vi identifierat 826 individer och sedan gjort en databaskörning mot ett register över personer med politiska uppdrag.