Inrikes.

2016-08-16 10:00
Ebba Busch Thor talar i Almedalen sommaren 2016.
Ebba Busch Thor talar i Almedalen sommaren 2016.

KD-ledaren ger stöd till extremister

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Gav pris till Sverigedemokrat

Sionistiska federationen har varit i blåsväder tidigare. 2007 gav de det internationella och prestigefulla priset Herzl Award till Sverigedemokraten Ted Ekeroth, något som de sedan gick ut och sa att de ångrar. Organisationens mål är att arbeta för Israels rätt att existera och representanter har uttryckt åsikter för en bosättarpolitik som baseras på det gamla testamentet, enligt Olle Katz.

– Tongivande delar av den Sionistiska federationen skulle jag beteckna som högerextrema, politisk står de långt till höger om Netanyahu och då finns det inte några andra sätt att beskriva dem på, säger han.

Hur märks det?

– Man kan se på deras kartbilder till exempel, där finns Israel som en enhet, de hävdar en rätt till land som bygger på gamla testamentets skrifter. Det är en omöjlighet som skulle innebära att ganska många av dagens stater skulle få upplösas. Att använda en biblisk motivering för en dagspolitisk agenda är inte hållbart.

Inte heller organisationen Stoppa Bojkott är oproblematisk. I en artikel på deras hemsida påstår de bland annat att det inte finns någon belägring av Gazaremsan och att ”Israel för in all mat och medicin som Gaza vill.”, trots att flera människorättsorganisationer hävdar motsatsen.

Olle Katz undrar nu vad Ebba Busch Thors och Birgitta Ohlssons medverkan kommer innebära för den svenska politiken.

– Att stödja israel är en sak men att stödja den aggressiva bosättningspolitiken och det förtryck den innebär är en annan. Inom svensk politik har man varit ganska överens över blocken om vilken linje man ska ha med en tvåstatslösning på konflikten och att då välja att stödja en organisation som är ett hot mot tänkbar fred ... Då bör man noga fundera på om man ska fortsätta leda ett parti.

Sionistiska federationen

Sionistiska federationen i Sverige är en del av Sionistiska världsorganisationen som bildades under namnet Sionistiska organisationen 1897 av Theodor Herzl.

Målet då var att skapa en judisk stat och när det blev verklighet 1948 spelade organisationen en stor roll i och med sitt förberedande administrativa arbete.