Hoppa till innehållet

ETC på plats

Kallas ”Frankrikes Raqqa” – förorten som hela landet har en åsikt om

Statyn av socialistledaren Jean Jaurès tronar utanför stadshuset i Trappes med hans citat på väggen: ”Jag kommer aldrig  separera republiken från den sociala rättvisan – utan vilken den inte är mer än ett ord.”
Statyn av socialistledaren Jean Jaurès tronar utanför stadshuset i Trappes med hans citat på väggen: ”Jag kommer aldrig separera republiken från den sociala rättvisan – utan vilken den inte är mer än ett ord.” Bild: Bild: Emma Sofia Dedorson

Dagens ETC.

Parisförorten Trappes hamnar ständigt i den offentliga debatten. ”Förlorad till islamismen” och ”Frankrikes Raqqa” är exempel på rubriker. Efter det brutala mordet på läraren Samuel Paty drog filosofiläraren Didier Lemaire åter in Trappes i den mediala berättelsen om fransk islamism. Det ledde till en dispyt med stadens borgmästare – som nu dödshotas av högerextremister.

Längs med centralgatan Jean Jaurès i Trappes passerar bussar som tar folk till olika bostadsområden. Dagens ETC pratar med sammanlagt 53 personer om livet i Trappes, islamismen, kriminaliteten och radikalismen som enligt uppgift tagit över staden. Män och kvinnor, tjejer och killar, olika åldrar, olika ursprung – 17 av dem bosatta i området med flest sociala bostäder: Merisiers. Den absoluta vanligaste kommentaren är:

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser