Inrikes.

2020-11-20 16:25
  • Restate har kallat hyresgäster från 54 hushåll till köpstämma mitt under rådande coronapandemi. Eventuellt kommer stämman att hållas digitalt men enligt Jan Bjurfors på Restate är de inte klara med någon lösning. Bild: Sam Linderoth
    Restate har kallat hyresgäster från 54 hushåll till köpstämma mitt under rådande coronapandemi. Eventuellt kommer stämman att hållas digitalt men enligt Jan Bjurfors på Restate är de inte klara med någon lösning.
  • Skulle Kerstin Edquist gå till köpstämman är det för att se att allt går rätt till. Bild: Signe Lidén
    Skulle Kerstin Edquist gå till köpstämman är det för att se att allt går rätt till.
Puffetikett
Dagens ETC

Kallar till möte om ombildning – trots coronarestriktioner

Trots att regeringen uppmanar människor att stanna hemma och undvika att träffa andra än den närmaste familjen har ombildningskonsulten Restate kallat hyresgäster från 54 hushåll till köpstämma för ombildning av deras lägenheter till bostadsrätter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I kallelsen skriver Restate att de vill att hyresgäster som röstar ja till att ombilda ska skicka in fullmakter och på grund av restriktionerna stanna hemma. Kallelsen gick ut före beslutet om restriktionen på åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, men ska genomföras den 25 november, alltså efter att det trätt i kraft.

– Det känns inte så kul att gå dit på grund av corona, men skulle jag gå är det i så fall för att se att allt går rätt till. Jag vet att andra boende vill gå dit och säga vissa saker, säger Kerstin Edquist, en av hyresgästerna i Bagarmossen i södra Stockholm.

”Falskspel”

Eventuellt kommer stämman att hållas digitalt, har hyres­gästerna fått höra.

– Men vi har inte fått någon information om hur och jag vet inte om det är giltigt.

Huset ägs i dag av Svenska Bostäder som ingår i allmän­nyttan i Stockholm. Kerstin Edquist vill att det ska fortsätta vara hyreshus.

– Men jag har pratat med grannar som varit mer osäkra. Det har varit mycket falskspel från Restate för att få dem att rösta ja.

Enligt Kerstin Edquist har en granne lovats hyreskontrakt på en lägenhet på Södermalm och en annan fått erbjudande om att få viss renovering i lägenheten.

– De har hjälpt en del hyresgäster som inte själva kunnat få lån att få lån. Men Restate har ju inget ansvar sen när ombildningen är klar. Om jag vore dem skulle jag vara jättenervös.

I det informationsbrev om omvandling som skickats ut skriver Restate ”vill du köpa din lägenhet för ca 70% av marknadsvärdet, utan kontant­insats?”.

Det är en formulering som tidigare kritiserats av Konsumentverkets jurist Joséphine Slotte för att vara vilseledande.

– Det är i praktiken näst intill omöjligt att säga att det alltid är billigare att bo och köpa vid en ombildning. Det kan ju hända många saker som gör att exempelvis kostnaderna eller priset går upp, sa hon till Hem & Hyra 2014.

Lägger på luren

2019 dementerade Jan Bjurfors på Restate att företaget använder sig av den sortens marknadsföring, efter att företaget anmälts till Konsumentombudsmannen (KO) av oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

KO konstaterade då att omvandlingskonsulttjänster inte faller under konsumentköplagen och rådde hyresgäster att väga synpunkter från ombildningskonsulter mot synpunkter från Hyresgästföreningen.

Enligt Jan Bjurfors ska stämman genomföras, men att man ännu inte beslutat hur.

– Coronarestriktionerna är ju något som vi alla har att förhålla oss till. Vi kallade till stämman innan det här kom och nu tittar vi på hur vi kan genomföra det och det är vi inte klara med ännu. Det är ungefär det jag har att säga till din typ av tidning, säger Jan Bjurfors på Restate innan han lägger på luren.

Han vill inte kommentera uppgifterna om erbjudanden under bordet för att hyresgäster ska rösta ja.

Bostadsrättsföreningens ordförande Daniel Engström uppger till Dagens ETC att styrelsen ska hålla ett extra möte under fredagen för att besluta hur stämman ska kunna genomföras.

Dennis Wedin (M), bostadsborgarråd i Stockholms stad, har inga synpunkter på att stämmorna fortsätter trots restriktionerna.

– Under hösten har flera föreningar hållit sina stämmor. Oberoende observatörer har vittnat om att de genomförts på ett korrekt sätt bland annat avseende covid-19. Det är ytterst föreningarna som ansvarar för att genomföra sina möten på ett ansvarsfullt och demokratiskt sätt. Nytt för i år är att det är smidigare att lämna fullmakter och att de nu kan signeras digitalt vilket innebär att det blir enklare att hålla social distans. Föreningarna har också möjlighet att genomföra en stämma digitalt enligt ny tillfällig lagstiftning, skriver han i ett mail till Dagens ETC.