Inrikes.

2014-11-06 11:39
De kritiserade skyltarna på järnvägsstationen i Linköping. Bild: SVT Östnytt
De kritiserade skyltarna på järnvägsstationen i Linköping.

Jurist: "Inte lagligt kasta ut tiggare från stationen"

Statliga Jernhusen vill köra ut hemlösa som värmer sig i tågstationernas vänthallar. Bara resenärer med biljett ska tillåtas sitta på bänkarna. Men beslutet kritiseras nu av juristen Jakob Heidbrink.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jernhusen, som äger många av landets stationshus, har sedan några dagar satt upp skyltar för att stoppa hemlösa och EU-migranter från att vistas i stationshuset i Linköping, rapporterar Corren. Fler skyltar ska vara på gång.

Men tilltaget för att hålla hemlösa borta är inte lagligt, enligt juristen Jakob Heidbrink.

Vad är det rent juridiskt som gör att det inte är tillåtet att avvisa hemlösa från järnvägstationen?

– När ett utrymme är allmänt finns inte brottet olaga intrång och det betyder att du inte har möjlighet att försvara dig mot ingrepp. Du ha rätt att be folk lämna utrymmet men om någon säger nej får du inte fösa ut personen. Det pågår inget brott, du försvarar dig inte mot någonting som rättsordningen förbjuder någon att göra.

– Det som Jernhusen skulle kunna göra är att skapa en form av avgränsad loungedel vid sidan om köpcetrumdelen i stationerna, som blir en form av stängt utrymme där man har biljettkontroll. Men den delen måste i så fall vara avgränsad, man kan inte bara ställa ut bänkar i köpcentrumdelen.

Hur reagerade du när du läste att Jernhusen kastar ut tiggare?

– Jag är tränad att ha två parallella system. Dels det moraliska och dels det juridiska. Moraliskt är det skrämmande att Jernhusen utan att blinka är beredda att kasta ut människor i 20 graders kyla. Den juridiska delen handlar gäller att Jernhusen kan avvisa människor från stationerna, men inte som de gör nu. Det kräver att man omorganiserar och förmodligen också bygger om.

– Sedan finns den principiella frågan om det är lämpligt att lägga ut välfärdansvaret på ett privat företag. Om man säger att Jernhusen inte får avvisa hemlösa har man accepterat att härbärgesansvaret läggs ut på Jernhusen och det är mindre lämpligt ur en massa olika perspektiv.

Du påpekar också att det finns en politisk moralisk aspekt som inte får glömmas bort i debatten. Förklara.

– Frågan är om vi ska göra Jernhusen ansvariga för att tillhandahålla utrymmen till hemlösa. Är det lämpligt? Tycker vi inte det måste vi godkänna att Jernhusen inte vill ta det ansvaret. Den moraliska upprördheten över att de hotar att kasta ut folk har varit stor, men någonstans förstår jag Jernhusen. De ser att det finns ett socialt problem och att risken att alla hemlösa går till stationerna när det blir kallt och det kommer att leda till sociala spänningar i vänthallen. Det är inte konstigt att Jernhusen tycker ”vänta nu, varför ska vi tillhandahålla såna utrymmen?”. Det är helt förståeligt och helt rimligt. Att sedan gå ut på ett så aggressivt sätt är en annan femma.
 

Jakob Heidbrink är docent i juridik vid Göteborgs universitet och har bloggat om Jernhusens beslut på Juridikbloggen.