Inrikes.

2019-04-12 08:00
Puffetikett
Dagens ETC

Jens Holm (V): ”Så orimligt att det knappt går att bemöta”

Att en ekonom på Riksbanken driver opinion på det här sättet är illa, menar Vänsterpartiets Jens Holm. Centerpartiets Rikard Nordin håller inte med. Från politiskt håll går åsikterna om Riksbankens inställning till klimathotet isär.

Riksbanken har som statlig myndighet ett särskilt ansvar, inte minst bör de precis som alla andra myndigheter verka för att klimatmålen nås. Det menar Jens Holm, klimatpolitiskt talesperson för Vänsterpartiet.

– Den här debattartikeln är under all kritik. Klimathotet trivialiseras och de raljerar över dem som engagerar sig i klimatfrågan, och menar att klimatrörelsen skulle driva frågor om flygförbud och barnbegränsning. Det är så orimligt att det knappt går att bemöta. Att det är en riksbanksanställd som skrivit är extra illa, säger han.

Att beskriva koldioxidskatt och utsläppshandeln som lösningen tycker han tyder på okunskap.

– Om det skulle vara så att det räckte hade vi redan fixat våra klimatmål i Sverige. Vi har världens högsta koldioxidskatt och ändå går inte utsläppen ner. Det behövs många olika styrmedel för att utsläppen ska minska. Det här osar nationalekonomisk skrivbordsprodukt utan verklighetsförankring.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Jättevälkommet”

Rikard Nordin, klimatpolitiskt talesperson för Centerpartiet, håller inte med Jens Holm. Även om han ser artikeln som tillspetsad menar han att själva budskapet är bra.

– De menar att en smart klimatpolitik är en billig försäkringspremie. Att en finansiell institution börjar förstå att det är billigare att agera än att vänta är jättevälkommet, säger han.

Men de menar att det räcker att agera genom koldioxidskatt och utsläppshandel, håller du med om det?

– Koldioxidskatt är det allra viktigaste, men det betyder inte att det måste vara den enda åtgärden.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter